Det kan være flere grunner til at arbeidsgiver og ansatte ønsker vaktlengder ut over 10 timer. Mer kontinuitet og færre vaktskift, sjeldnere helgearbeid og at flere ansatte får gå opp i stilling er blant begrunnelsene NSFs tillitsvalgte får seg forelagt. Hva er egentlig den tillitsvalgtes rolle når arbeidsgiver ønsker å innføre slike vakter på din avdeling?
Lokale tillitsvalgte kan avtale vaktlengder opp til 12,5 timer. Ønsker arbeidsgiver vaktlengder lenger enn 12,5 timer det må de søke NSF sentralt.
Langvakter kan være egnet på arbeidsplasser med relativt lav arbeidsintensitet og der det er mulig å planlegge aktiviteten i en døgnrytmeplan, men er ikke nødvendigvis like egnet på avdelinger der pasientenes behov er uforutsigbare og krever 100 % årvåkenhet fra sykepleieren store deler av vakten.
Lite og blandet forskning - forsvarlighetsvurdering lovpålagt!
Det foreligger lite forskning på hvilke konsekvenser langvakter i turnus har på de ansattes helse - og Arbeidsforskningsinstituttet presiserer at den forskningen som foreligger er svært blandet
Før man innfører langvakter er det derfor avgjørende med en forsvarlighetsvurdering i tråd med arbeidstilsynets krav for slike vurderinger - se denne lenken:
Da det å arbeide langvakter kan påvirke konsentrasjon og arbeidsutførelse er det også viktig å vurdere hvilke konsekvenser arbeidstidsordningen får for pasientsikkerheten ved den aktuelle enheten.
Den tillitsvalgte må ha god dialog med medlemmene. Hvis medlemmene og den tillitsvalgte skal kunne gi kvalifiserte innspill i drøftinger og forhandlinger med arbeidsgiver må de kjenne til hva det å gå langvakter faktisk innebærer av fordeler og ulemper.
Retningslinjer og anbefalinger for NSF-tillitsvalgte ved spørsmål om langvakter
Det er den lokale tillitsvalgte som er part i en langvaktavtale. Før slik avtale inngås skal imidlertid den lokale tillitsvalgte kontakte sin hovedtillitsvalgt. Videre anbefalt saksgang for tillitsvalgte/HTV:
Ta kontakt med fylkeskontoret
Fylkeskontoret kan bistå med gode råd om hva NSFs tillitsvalgte bør bringe med seg inn i drøftingsmøte med arbeidsgiver. De har en oversikt over alle inngåtte avtaler i fylket og kan vise til andre avtaler som eksempel og sammenligningsgrunnlag.
Forutsetninger for å inngå avtale
Ingen av NSFs tillitsvalgte bør inngå langvaktavtaler om ikke følgende fire forutsetninger ligger til grunn:
1. Fordele aktivitet
Medlemmene kjenner arbeidsplassen og pasientenes behov og er derfor de som best kan si noe om hvordan man kan fordele aktiviteten på en langvakt slik at vakten ikke har samme arbeidsintensitet som en ordinær vakt. Man skal ikke gjøre det samme på en langvakt som på en dobbeltvakt
2. Frivillighet
Et ufravikelig krav skal være at det å gå langvakter er frivillig – og at det skal være mulig å trekke seg fra ordningen uten at dette går ut over ansettelsesforholdet. For medlemmene er det viktig å vite hvilke konsekvenser det får om de takker nei til å gå langvakter. Om arbeidsgivers eneste tilbud er å bytte arbeidssted eller endre arbeidsinnhold til noe helt annet kan man spørre seg hvor frivillig ordningen egentlig er.
3. Pauser
Det er viktig at avtalen sier noe om pauser og pauseavvikling. NSFs utgangspunkt er at alle som går langvakter bør ha en times pause i tillegg til spisepausen på tretti minutter. Denne pausen skal være inkludert i arbeidstiden. Det er viktig at driften kan planlegges slik at disse pausene kan avvikles – og at det er tilfredsstillende pauserom tilgjengelig på eller nær arbeidsplassen.
4. Helsekontroller
Det kan være aktuelt å avtalefeste rett til særskilt oppfølging med tanke på helsekontroller og rett til å slippe overtid og merarbeid for de som går langvakter.
Lytt til medlemmene!
Berørte medlemmer må få si sin mening på et medlemsmøte der ønsker om langvakter diskuteres. I møtet kan medlemmene få informasjon om fordeler og ulemper ved den foreslåtte arbeidstidsordningen og de kan komme med innspill som den tillitsvalgte kan ta med seg i drøftingsmøte med arbeidsgiver.
Drøftingsmøte med arbeidsgiver – med referat
På drøftingsmøtet bør følgende tema tas opp:
- Begrunnelse for arbeidstidsordningen (inkludert spesielle faglige hensyn/lokale forhold, etc.)
- Beskrivelse av arbeidstidsordningen (vaktlengde, aktiv/passiv tjeneste, hviletid, etc.)
- Beskrivelse av arbeidsoppgavene
- Vurdering av helse- og velferdsmessige konsekvenser av ordningen
- Pauser og muligheter for restitusjon
- Om kravet til kompenserende hvile er oppfylt
- Tillitsvalgtes syn
- Arbeidstakernes syn på bruk av langvakter
- Antall NSF-medlemmer som omfattes av ordningen (markeres på turnusplanen)
- Plan for evaluering
- Ønsket avtaleperiode (fra/til – dato)
- Oppsigelsesfrister
Eventuelt nytt drøftingsmøte / kontakt med HTV/Fylkeskontor
Om det under drøftingsmøtet kommer frem forhold som den tillitsvalgte ønsker å drøfte med medlemmene, HTV eller Fylkeskontor utsettes inngåelse av avtale til forholdene er avklart.