Hent barna hjem!

Norge har et ansvar for norske borgere, uansett hvor de er. Et ukjent antall norske barn lever i dag under kritisk dårlige levevilkår i syriske flyktningeleirer. Sykepleiere er forkjempere for menneskeverd – hent barna hjem!

Det er noen av foreldrene til disse barna som har valgt å tilslutte seg en terroristorganisasjon – IS.  Norsk Sykepleierforbund tar sterk avstand fra at norske barn overlates til et liv i flyktningeleir. Vi kan ikke kreve at et land som Syria skal håndtere «våre problemer», enten det er rettsforfølgelse av kriminelle handlinger eller oppfølging og ivaretakelse av barn. Dette ansvaret må Norge ta, på samme måte som vi krever at andre land tar ansvar for sine borgere.

Norsk Sykepleierforbund krever at regjeringen tar grep for å hente disse barna hjem, i tråd med FNs barnekonvensjon og menneskerettighetskonvensjonen.

Situasjonen er svært urovekkende og spesielt kritisk for barna. De får ikke tilfredsstilt sine mest grunnleggende behov, barn dør. Vi som sykepleiere vet at det å leve under utrygge forhold setter spor. Disse barna, som mange av dem ikke har opplevd noe annet enn krig og utrygghet, blir mer traumatisert for hver dag.

Vi vet at nettopp traumatiseringen er grunn nok til at enkelte argumenterer for å «la dem bli der de er», fordi vi ved å få dem til Norge «importerer et problem». Dette uttrykker en uverdig holdning som ikke gjenspeiler det menneskesynet NSF står for. Det ligger i vårt mandat som sykepleiere å gi helsehjelp.

NSF krever at regjeringen må sørge for at barna får den helsehjelpen de trenger og ikke minst forebygge at de blir rekruttert til ekstremistiske miljøer. Vi sykepleiere kommer også til å møte disse barna, det er vi som kommer til å ivareta deres fysiske og psykososiale behov.  Det er vårt ønske å kunne anvende vår kompetanse slik at de får en reell fremtid preget av god helse og trygge levevilkår til tross for en traumatisk start på livet.

I 2000 ba daværende statsminister Kjell Magne Bondevik «tyskerbarna» om unnskyldning. Han beklaget og innrømmet at Norge ikke hadde tatt ansvaret sitt som nasjon, når barn av kvinner som hadde hatt et forhold til tyske soldater, i realiteten ble straffet sammen med sine mødre i tiden etter 1945.

La oss ikke komme i samme situasjon en gang til.

Regjeringen uttalte i mars at alle norske borgere har rett til å reise inn til Norge. Samtidig sa de at de må kontakte konsulær bistand selv i utlandet dersom de trenger hjelp. Den norske ambassaden for Syria befinner seg i Beirut. En reise til en norsk ambassade og en selvstendig reise til Norge innebærer farlige fluktruter og menneskesmugling. Det er derfor stor risiko for at flukten i seg selv kan medføre tapte barneliv. 

Norsk Sykepleierforbund krever at regjeringen tar grep for å hente barna hjem. Dette er i tråd med FNs barnekonvensjon og menneskerettighetskonvensjonen.