Viktige seiere for sykepleiere og jordmødre i Malawi og Rwanda

Jeannette Niwemkunda, sykepleier ved the University Teaching Hospital of Kigali, Rwanda. Photo: Cyril Ndegeya

Jeannette Niwemkunda, sykepleier ved the University Teaching Hospital of Kigali, Rwanda. Photo: Cyril Ndegeya

NSF har i en årrekke samarbeidet sykepleierforbundene i Rwanda og Malawi – Rwanda Nurses and Midwives Union (RNMU) og National Organisation of Nurses and Midwives of Malawi (NONM). I den inneværende perioden (2019-2023) har fokuset vært på å styrke organisasjonene slik at de kan arbeide bedre og mer strategisk for medlemmene og deres vilkår og rettigheter nasjonalt.  

Å sikre at det er nok sykepleiere og jordmødre i tjenesten, er der som her et av hovedområdene de jobber med. Antallet ubesatte stillinger i Malawi har sunket fra 60 % i 2017 til 51 % i 2021, mye takket være NONMs iherdige påvirkningsarbeid. Grunnen til at mange stillinger står ubesatt er ikke at det er mangel på sykepleiere, men at det mangler penger i budsjettene til å utbetale lønn. I Rwanda har antallet ansatte sykepleiere i tjenesten økt fra 10 500 sykepleiere i 2019 til 13 700 i 2022. I tillegg har RNMU vært med å jobbe frem en nasjonal satsing slik at Rwanda nå har nådd sitt nasjonale mål for jordmor-dekning.

Økt bemanning er bare ett av satsingsområdene. Økt kompetanse blant sykepleiere, samt å sikre at utdanningen de får er fundert på oppdatert kunnskap og kvalitet, er også avgjørende for at sykepleierne trives og blir i stillingene sine, og at befolkningen møter kvalitet i tjenesten. Både RNMU og NONM har de siste årene fått gjennomslag i viktige utdanningspolitiske saker.

I Malawi har 80 % av sykepleierne en utdannelse som er kortere enn en bachelorgrad, såkalt nurse-midwife technicians. Med kortere utdannelse er også kompetansen de besitter noe lavere. NONM har siden 2011 jobbet for at denne gruppen sykepleiere lettere skal kunne bygge på utdannelsen sin slik at også de kan få bachelordiplom. Tidligere har veien dit vært både lang og dyr, men NONM har klart å få gjennomslag for nytt pensum og et mer strømlinjeformet løp. Dette gir dem muligheten til en raskere og billigere tilleggsutdanning. I 2022 ble det første kullet som gjennomførte denne tilleggsutdanningen uteksaminert.

I Rwanda har RNMU jobbet for å øke andelen sykepleiere med både bachelor-, master- og doktorgrad. De fikk blant annet gjennomslag for at masterstipendet som tilbys leger også skulle kunne gå til sykepleiere. Selv om denne ordningen per nå er satt på midlertidig vent av myndighetene har 320, 120 og 2 sykepleiere og jordmødre fått henholdsvis bachelor-, master- og doktorgrad siden 2019.

For å sikre at sykepleierne og jordmødrene blir i stillingene sine har begge organisasjonene også jobbet for å bedre lønningene og arbeidsvilkårene. De jobber også strategisk for å sikre tariffavtaler for sykepleiere i offentlig og privat sektor. Dette er langsiktige påvirkningskampanjer som fortsatt pågår, men også på disse områdene har organisasjonene oppnådd delseire.

Å sikre arbeidsvilkår og rettigheter for sykepleiere også utenfor egne grenser er viktig for NSF. Å bidra til at sykepleiere blir både i profesjonen og i landet som har investert i utdannelsen er viktig både for den enkelte sykepleier, men også for å sikre universell helsedekning og motarbeide ulikhet i helse internasjonalt. Gjennom arbeidet med styrking av sykepleierorganisasjoner globalt tar NSF sitt globale samfunnsansvar på alvor.