- Jeg overlevde og jeg lever

Rosine Teta Uwizeye, sykepleier i Rwanda

Rosine Teta Uwizeye, sykepleier i Rwanda

Dette skjedde med Rosine Teta Uwizeye (32) fra hovedstaden Kigali i Rwanda. Hun var en flott og sterk ung dame som jobbet som sykepleier samtidig som hun studerte ved universitetet. Men fortiden innhentet henne og hun fikk etter hvert store psykiske problemer, så store at hun mistet alt. Jobb, inntekt, studieplass. Fra før hadde hun mistet sin eneste familie, sin mor.

– I 2010 døde moren min. Jeg ble foreldreløs og jeg følte meg ikke bra, forklarer Rosine overfor Norsk Sykepleierforbund. Rosine utvikler etter hvert en depresjon. Men hun blir behandlet for det og livet normaliserer seg. Hun har utdannet seg til sykepleier og jobber som det samtidig som hun studerer på universitetet, noe som går veldig bra, siden behandlingen hun er under fungerer godt for henne. Hun har ambisjoner.

Ble sykere

Men i 2014 utviklet sykdommen seg i negativ retning. Hun ble sykere og etter hvert også innlagt på sykehus, hvor hun ble værende i tre måneder. Dette fører til at hun mister jobben, med det også inntekten. Og som foreldreløs uten nære slektninger endrer livet hennes seg fra å være lys, til å bli bekmørk. Men heldigvis var Rosine medlem av landets sykepleierorganisasjon, Rwanda Nurses and Midwives Union (RNMU).

– Jeg overlevde og jeg lever, sier Rosine i dag om hjelpen hun fikk fra organisasjonen sin. Den besto i økonomisk støtte til livsopphold, behandling på sykehus og medisiner.

Norsk Sykepleierforbund møter en sprudlende og glad ung dame i Rwanda. Hennes største ønske er å begynne å jobbe igjen. Hun er mer enn klar for det. Selv sier hun at hun er under god behandling og håper RNMU kan hjelpe henne med å få en jobb.

– Ja, jeg vil begynne å jobbe. Jeg er ikke så syk lenger og medisineringen fungerer god, sier hun.

Helse viktig i bistandsarbeidet

NSF har siden begynnelsen av 1980-tallet jobbet internasjonalt med bistandsarbeid ved å bidra til å etablere og utvikle sterke og attraktive sykepleierorganisasjoner som ivaretar sykepleierne og jordmødrenes interesse til det beste for befolkningens helse og livskvalitet.

Helse er noe av det viktigste for en bærekraftig utvikling og har alltid hatt en sentral plass i norsk og internasjonal bistand. Sykepleiere er blant de viktigste fagpersonene i ethvert lands helsetjeneste. Dette krever at de har solid kompetanse, tilgang på faglig utvikling samt gode og trygge arbeidsforhold.

Solid erfaring

Med NSFs over hundre år lange historie er vi i Norge langt fremme på disse områdene. Men på det afrikanske kontinentet er en sykepleier og jordmors hverdag preget av svært mange pasienter, kompliserte sykdomsbilder, mangel på medisiner og utstyr, dårlig rettssikkerhet og utrygge arbeidsplasser. I tillegg kan utdanningene være mangelfulle. Det er derfor bistandsarbeidet til NSF er så viktig.

NSF har kompetanse og erfaring på som ingen andre norske aktører på bistandsfeltet har. Forbundet har bred fagkompetanse innenfor mange av de fagfeltene våre søsterorganisasjoner også jobber med: fag- og helsepolitikk, utdanning, ledelse, forskning, tariffspørsmål, arbeidsrett og medlemsrekruttering, bare for å nevne noe.

Samarbeider med Norad

Bistandsarbeidet til Norsk Sykepleierforbund er et samarbeid med Norad (Direktoratet for utviklingssamarbeid), der sistnevnte står for det meste av de økonomiske kostnadene, mens NSF bidrar med den praktiske gjennomføringen av prosjektene samt faglig ekspertise. Nåværende avtale med Norad går ut i år, og det er søkt om en ny flerårig samarbeidsavtale. 

Rosine Teta Uwizeye har godkjent at vi forteller historien hennes.

Her kan du lese mer om vårt bistandsarbeid.