
Bakgrunnen for mentorprogrammet
Mentorprogrammet startet i januar 2024 med 30 sykepleierledere. Initiativtakerne bak programmet er Norsk Sykepleierforbund i samarbeid med faggruppen Sykepleierlederne NSF og Sentralt fagforum. Programmet går over halvannet år og er en del av ledersatsingen i NSF.
Mentorprogrammet består av felles fysiske samlinger og seminarer, digitale møter mellom deltakerne og deres respektive mentor, mentorforum og oppfølging parvis med lederen for programmet. Alle deltakerne har også fått et eget kurskompendium.
Lederen for mentorprogrammet er Mette R. Dønåsen.
Målet med mentorprogrammet
Hensikten med mentorprogrammet er å utvikle og motivere sykepleierledere, for slik å bidra til å beholde og rekruttere kompetente ledere. Kompetente ledere er et ledd i å gi trygge og gode helsetjenester.
De 15 mindre erfarne sykepleierlederne som får mentorering gjennom programmet, har søkt og blitt valgt ut på bakgrunn av gitte kriterier, inkludert motivasjon. Deltakerne er fra ulike deler av spesialisthelsetjenesten, primærhelsetjenesten og akademia. Både deltakerne og mentorene kommer fra alle deler av landet.
Nært samarbeid mellom deltaker og mentor
Mentorprogrammet innebærer en nær samarbeidsrelasjon mellom mentor og deltaker, hvor objektivitet, tillit, ærlighet, ansvar og konfidensialitet er avgjørende.
Deltakeren har ansvar for å utforme egne mål og definere hvilke områder hen vil styrke seg på i lederskapet. Mentorens oppgave er å hjelpe og støtte deltakeren i egen læring og refleksjon, slik at hen kan
- utvikle sine lederferdigheter
- øke sine prestasjoner
- maksimere sitt potensial
- bli i stand til å bli den lederen som hen ønsker å være
En forutsetning for et godt gjennomført mentorprogram er en god match mellom mentoren og deltakeren. Mentorene i programmet er svært erfarne, anerkjente og kompetente sykepleierledere som er valgt ut på bakgrunn av gitte kriterier og deltakernes behov.
Både deltakeren og mentoren må formelt avtale deltakelsen sin i mentorprogrammet med sin respektive arbeidsgiver.
Følgeforskning
Følgeforskningen av programmet gjennomføres i samarbeid med OsloMet. Forskningen skal bidra til å strukturere forskningsdataene, evaluere programmet og understøtte anbefalingene for veien videre.
Veien videre
Når mentorprogrammet avsluttes i juni 2025, vil det bli laget en rapport med anbefalinger basert på en evaluering av programmet og følgeforskning.
Det er også et mål å dele kunnskap gjennom artikler.


Publisert: 25.04.2025