Hovedtillitsvalgt Karina Moen bekrefter at NSF Haugesund denne uken tok initiativ til en lokal avtale som sikrer pensjonerte sykepleiere 93% av sentral garantilønn om de tar turnusvakter i kommunen - med virkning fra 1.mars 2024.
For Karmøys del gjelder avtalen ut 2024, bekrefter Ronny Breivik, NSFs hovedtillitsvalgte i kommunen.
-Sentralt avtalt pensjonistlønn er i dag 245 kroner timen. Med den nye avtalen vil en sykepleier i Haugesund få i overkant av 287 kroner timen og en spesialsykepleier i overkant av 300 kroner i timelønn. Dette innebærer en økning på mellom 17% for sykepleiere og 22% for spesialsykepleiere).
Utover dette utbetales lørdags- og søndagstillegg, helge- og høytidstillegg og kvelds- og nattillegg slik det framgår av kapittel 1, § 5 i Hovedtariffavtalen.
Rekrutteringsutfordringer
Den sentrale avtalen, som i første omgang gjelder i to år, er det en forutsetning for den nye lønnen, at kommunen har rekrutteringsutfordringer. Det er både NSF og arbeidsgiver enige om at Haugesund og Karmøy har:
-Haugesund kommune er i samme situasjon som mange andre kommuner. Kommunen, sykehuset og private aktører konkurrerer om sykepleierkompetansen. Kommunen har flere ledige stillinger uten søkere. Det tilbys gode såkalte startpakker for sykepleiere som flytter til Haugesund for å jobbe. De ansatte har stor valgfrihet når det gjelder arbeidstidsordninger og kommunen har etablert gode seniorordninger som skal bidra til at sykepleierne skal klare å stå lengst mulig i jobb. Avtalen vil hjelpe kommunen med å fylle hullene som alltid vil oppstå i en turnus – enten på grunn av vakans eller ved sykdom og annet midlertidig fravær, sier Moen i en kommentar.
Moen forteller videre at kommunen er så heldig å ha flere aktive pensjonister som tar vakter her i Haugesund, og hun tror at dette vil være et godt tiltak for å beholde disse.
-I tillegg håper jeg jo at det vil mobilisere flere pensjonister til å prøve seg. De sitter på en uvurderlig kompetanse og erfaring som er sterkt ønsket her i kommunen.
Viktige presiseringer
Det er stillingen du skal jobbe i sin garantilønn, ikke den du er pensjonert fra.
Pensjonistlønn kan ikke være en fast avtale, men er ment for sporadisk arbeid typisk ekstravakter med videre.
Det er likevel ingen grense for hvor mange timer man kan jobbe på pensjonistlønn.
Ordningen gjelder alderspensjonister, ikke AFP-pensjonister
Haugesund og Karmøy ikke alene – og sykehusene har samme mulighet
NSF Rogaland er kjent med at også i Hå kommune på Jæren er det inngått avtale mellom partene om høyere lønn for pensjonerte sykepleiere. I sykehusene ble det inngått en lik avtale 1. mars i år, men foreløpig er ikke NSF kjent med at Helse Stavanger eller Helse Fonna vil tilby slike vilkår for pensjonerte sykepleiere.
Ikke attraktivt for alle
For pensjonerte sykepleiere som før pensjonering var lønnet langt over garantilønn, vil heller ikke ny pensjonistlønnssats være attraktivt. NSF vil derfor fortsatt arbeide for at inntil 20 prosent stilling skal holdes utenfor pensjonsordningen. Dette bestemmes av Stortinget og ventes avklart våren 2024.