Senere i samme møte vedtok utvalget å utvide bruken av hus-assistenter til også å utføre helsefaglige oppgaver. Hus-assistenter er ufaglært personell som i utgangspunktet skal utføre husarbeid, som for eksempel tilberede måltider, rydde og holde orden i avdelingene og stelle tøy.
Kommunalsjefen formidlet bekymringsfullt at bemanningen er «på grensen» til å være for lav. Samtidig mente han det var for krevende å tenke seg at sykehjemmene kun skal rekruttere helsefaglig kompetanse. For å imøtekomme behovet foreslo han da å ansette andre yrkesgrupper. Yrkesgrupper som ikke har helsefaglig kompetanse.
Som eksempler trakk han blant annet fram hotellbransjen, idrettspedagoger og datakyndige. I neste åndedrag slo kommunalsjefen fast at pasientene på sykehjemmene er betydelig sykere nå enn for få år siden. Da blir Norsk Sykepleierforbund (NSF) Rogaland oppriktig bekymret.
Er dette innovasjon og nytenkning? Skal pasientenes behov for høyere helsefaglig kompetanse møtes med lavere eller ingen helsefaglig kompetanse?
Eller skal vi overlate enda mer ansvar på allerede utslitte pårørende? Skal frivillige organisasjoner som også i stor grad består av ufaglærte brukes enda mer?
Det enkle er ofte det beste
Det hadde vært spennende om Stavanger kommune hadde prøvd det enkleste først. Det finnes nemlig yrkesgrupper som er spesialdesignet for oppgaven. En yrkesgruppe med et stort faglig engasjement. En yrkesgruppe med spiss- og breddekompetanse på nettopp sykehjemspasienter. En yrkesgruppe som allerede har all nødvendig kompetanse i en og samme person. Ja, vi snakker om sykepleiere og ja, de lar seg rekruttere.
Sykepleiere nevnes knapt av kommunalsjefen. NSF Rogaland er redd han har tatt Helsepersonellkommisjonens «sannhet» om at det ikke finnes nok sykepleiere for gitt. Har Stavanger kommune har resignert i rekrutteringen av sykepleiere? I så fall får det uheldige konsekvenser for kommunenes sårbare eldre.
NSF Rogaland vet at sykepleiernes snittalder ved avgang fra yrket med alders- eller uførepensjon er ca. 58 år. NSF Rogaland vet også at den lave avgangsalderen delvis skyldes høy fysisk og emosjonell arbeidsbelastning. Hvis arbeidsbelastningen reduseres, vil også frafallet bli mindre. Det samme gjelder lekkasjen av sykepleiere til andre yrker de ti første årene etter avsluttet utdannelse. Hvis en samtidig får ned sykefraværet, noe kommunalsjefen også kommenterer i presentasjonen, vil mange av utfordringene løse seg.
Så kom igjen, gjør det som virker og ta innbyggernes behov på alvor!