Flertallet av våre medlemmer er nær pasienten – og det er pasientens behov som styrer vår arbeidstid. De fleste kan se langt etter hjemmekontor og fleksitid. Det er også få sykepleiere som kan begynne senere om morgenen for å få mindre stress med logistikk og levering i barnehage.
Arbeidsmiljølovens formålsparagraf slår fast at arbeidsmiljøet skal være helsefremmende – og i paragraf 10-2(1) heter det at arbeidstidsordninger skal være slik at arbeidstakere ikke utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger. Når vi vet at turnusarbeid i seg selv er forbundet med økt helserisiko i forhold til dagarbeidere – er det da i det hele tatt mulig å snakke om helsefremmende turnuser?
Forsvarlighetsvurdering + samarbeid med tillitsvalgte = den gode turnus
Det er svært utfordrende å komme utenom turnus i helsevesenet. Det som må være arbeidsgivere og NSFs tillitsvalgte fokus er å lage en turnus som i størst mulig grad kan forebygge helserisikoene ved å jobbe til ulike tider av døgnet i kombinasjon med kort hviletid mellom vaktene, lange vakter, sterk konsentrasjon av arbeidstiden og arbeid på søn- og helligdager.
Tett samarbeid med tillitsvalgte og en grundig forsvarlighetsvurdering av arbeidsgiver, tillitsvalgte og verneombud, er avgjørende for å få en turnus som er best mulig for flest mulig. En slik forsvarlighetsvurdering er lovpålagt, men tilbakemeldinger til NSF Rogaland tyder på at ikke alle arbeidsgivere er like ivrige i dette viktige arbeidet.
De fleste turnuser forutsetter skriftlig avtale med tillitsvalgte før de kan iverksettes. Det betyr at de tillitsvalgte kan stille “helsefremmende krav” til turnusen for at de vil godkjenne den. Det kan eksempelvis gå på antall A-D-skift i turnusen, vaktlengder, hviletid, søndagsarbeid eller antall vakter på rad. Også arbeidsgivere ønsker en turnus som i størst mulig grad gir friske og fornøyde ansatte, og vår erfaring er at samarbeidet mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte er godt - og den beste garantisten for Den Gode Turnus.
Pisken skimtes ...
Samtidig registrerer vi at flere politikere og toppledere i helsetjenesten ønsker seg økt styringsrett når det gjelder turnus. De ønsker ikke å være avhengig av avtale med tillitsvalgte for å ha kortere hviletid, lengre vakter eller mer søndagsarbeid. Dette gir grunn til bekymring.
Bekymring for den manglende verdsettingen av det viktige partssamarbeidet, bekymring for om arbeidstakers stemme vil viskes bort, bekymring for arbeidsgivers kompetanse om helseskadelige turnusordninger er tilstrekkelig og bekymring for at kortsiktige økonomiske hensyn overskygger hensynet til ansattes helse og god drift.
Den aller største bekymringen knytter seg imidlertid til flukten fra yrket. Når vi ser hvor mye gode arbeidstidsordninger betyr for våre medlemmer og hvor stor betydning nettopp arbeidstid har for om de blir værende i yrket eller ikke – da frykter vi at økt styringsrett til arbeidsgiver kan være oppskriften på en kompetanseflukt enda større enn den vi allerede ser i dag. Få sykepleiere anser mer søndagsarbeid og lengre vakter som et egnet rekrutteringstiltak.
Hvis du holder sand for hardt i hånden vil den tyte ut mellom fingrene. Med et ensidig stramt grep om arbeidstidsordningene vil sykepleiere tyte videre ut til andre arbeidsgivere med mer lukrative ordninger. Konsekvensene av det er ikke ønskelig, som for eksempel et todelt helsevesen der de som kan betale får de beste tjenestene.
Vi anbefaler å bruke det enkle pedagogiske trikset med gulrot istedenfor pisk. Fordi det enkleste er som regel det beste.