Har du god nok lønn?

Aud Hølland Riise og Siri Rugland Ree

Fylkesleder Aud H. Riise (t.v) og fylkesnestleder Siri Rugland Ree. (Foto: NSF Rogaland)

Det er både spennende og interessant det som skjer før, under og etter et lønnsoppgjør.  Mens partene sitter ved forhandlingsbordet raser debatten om hva som er rett lønn for sykepleiere. Det er mange som mener noe om lønnsnivået til sykepleiere og det argumenteres med ulike innfallsvinkler. 

Bør vi prioritere grupper det er utfordrende å rekruttere og beholde, eller er det viktigere å vise solidaritet gjennom det som omtales som “å løfte hele laget”. Tjener egentlig sykepleiere nok og bør slutte å klage? Er det viktigere å øke ubekvemstillegg fremfor grunnlønn? Bør en større del av rammen gå til lokale forhandlinger slik at arbeidsgivere kan styre lønnsdannelsen der de mener de har behov for den – eller innebærer det fare for “trynetillegg” og at sentrale generelle tillegg er å foretrekke? Spørsmålene er mange – svarene likeså.  

Nå når oppgjøret KS og Spekter langt på vei er unnagjort (i Spekter regnes ikke oppgjøret som ferdig før lokale forhandlinger er avgjort) vet vi det har vært krevende for de som har representert oss.  I år er det hovedoppgjør og da forhandles det både om lønn og øvrige vilkår i tariffavtalene, noe som kan være litt av en balansekunst for de involverte.  

Ulike virkningstidspunkt

Virkningstidspunktet for nye garantilønnsatser i KS er satt til 1. mai - virkningstidspunktet for ny minstelønn i Spekter er satt til 1. juli.

Bekymringsfullt

Resultatet av forhandlingene vil det nok være delte meninger om blant NSFs medlemmer. Noen vil være fornøyd, andre vil være skuffet da deres forventninger ikke er blitt innfridd. Selv er vi som leder og nestleder i NSF Rogaland oppriktig bekymret for den store forskjellen det er mellom lønn til spesialsykepleiere i sykehusene og i kommunene.

For spesialsykepleiere med 10 års ansiennitet er nå forskjellen på over 70 000 kroner, og da er det fristende å kalle det verdi-diskriminering. Er virkelig spesialsykepleierkompetansen så mye mindre verdt i kommunene? Og hva vil slike forskjeller innebære for kommuner som allerede har store utfordringer med å rekruttere og beholde kompetanse. Vi vet at kommunene må yte forsvarlig helsehjelp til innbyggere med stadig mer komplekst sykdomsbilde, hvordan skal det ivaretas uten riktig og nok kompetanse?

NSF har hele tiden vært tydelige på at rett lønn for sykepleiere er den lønn som bidrar til å rekruttere og beholde sykepleiere i turnusstillinger. Har du en slik lønn?     

Mer helgearbeid og langvakter – er det løsningen?  

Kommunene over hele landet er samstemte i at sykepleiere er den mest utfordrende yrkesgruppen å rekruttere. Tross dette ønsker arbeidsgiverne våre å få økt styringsrett på arbeidstid og turnus. NSF mener dette ikke vil bidra til økt rekruttering til yrket – heller desto verre. Arbeidsgiver vil gjerne ha lange vakter og mer helgearbeid. Det løser ikke rekrutteringsutfordringene. Turnusutfordringer er en av hovedgrunnene til sykepleiernes flukt fra pasientnært arbeid.   

NSF jobber for en god offentlig helsetjeneste til alle, uavhengig av hvor du bor.  NSF vil fortsatt påvirke våre arbeidsgivere om tiltak vi mener er de rette, slik sykepleiere vil stå i jobben til pensjonsalder. Det er ansvarlig og bærekraftig.  

På vegne av befolkningen og alle våre medlemmer hadde vi håpet lønnsoppgjøret skulle virke til fellesskapets beste! Det gir antakelig reallønnsvekst, men vil neppe bidra til å løse rekrutteringsutfordringene.