Dette mener Fylkesmøtet 2023 i NSF Nordland

12 mai

Politiske resolusjoner fra Fylkesmøtet i Norsk Sykepleierforbund Nordland

Oppgavedeling må uten unntak ta utgangspunkt i pasientenes behov og sikkerhet, og må utover helsefagarbeidere og helsesekretærer inkludere flere yrkesgrupper som merkantilt personell, kjøkkenpersonell, portører, renholdspersonale, aktivitører, avdelingsassistenter og miljøterapeuter.


Området psykisk helse og rus må styrkes. Sykepleiekompetansen innen psykisk helse og rus må brukes aktivt som et verdifullt bidrag både på individnivå og i et samfunnsperspektiv.

Norsk Sykepleierforbund må arbeide for heltid som en rettighet, uten at det innebærer en helseskadelig turnus. Det må sikres tilstrekkelig og kompetent grunnbemanning i både kommuner og sykehus.

Sykepleiere med lang erfaring representerer verdifull kompetanse for både den enkelte pasient, pårørende, yngre og nyutdannede sykepleiere, samt helsetilbudet generelt i et samfunnsperspektiv. Det må utvikles en bærekraftig seniorpolitikk for å sikre at sykepleiere kan stå i arbeid til pensjonsalder.

Arbeidet med å rekruttere, stabilisere og beholde sykepleiere må intensiveres. Arbeidstid, vakt og turnusbelastning, samt lønn må inngå i dette arbeidet. Effektivisering må ikke gå på bekostning av pasientenes behov og sikkerhet, samt vårt eget verdigrunnlag. Distriktene er avhengig av denne kompetansen for å drive lovpålagte tjenester, samt ivareta beredskap, og både arbeidsgivere, politikere, utdanningsinstitusjoner, fagorganisasjoner og andre beslutningstakere må ha fokus på å intensivere dette arbeidet for å sikre gode helsetjenester også i fremtiden.

Veiledningskompetanse for sykepleiere må være et krav, og det må avsettes tid til denne viktige oppgaven.

Nesten 10000 sykepleiere arbeider innenfor andre arbeidsområder enn helse. Det må arbeides aktivt for å rekruttere disse tilbake for å sikre kompetente, forsvarlige helsetjenester til befolkningen ved hjelp av attraktive arbeidsplasser med helsefremmende arbeidstidsordninger, anstendige arbeids- og vaktbelastninger, samt lønn og mulighet til videreutdanning.

Sykehus og kommuner er gjensidig avhengige av hverandre og må drøfte felles utfordringer, og mulige løsninger i samarbeid. Fagorganisasjonene og fagmiljøene må involveres tett i dette arbeidet.

Fylkesstyret i Norsk Sykepleierforbund Nordland