Av Thea Marie Knutsen, jordmor ved Ahus Kongsvinger og fylkesstyremedlem i NSF Akershus
Denne artikkelen ble først publisert i Romerikes Blad 5. mai. https://www.rb.no/gratulerer-med-jordmordagen/o/5-43-2467477
I år er det mange aktuelle temaer som kunne blitt belyst. Debatten i fødselsomsorgen raser, men i dag skal vi ta oss tiden til å fremsnakke og løfte opp jordmødre, og den viktige jobben de gjør.
Jordmødre har en høy faglig kompetanse og selvstendighet som skal bidra til en trygg og god oppfølging i tiden før, under og etter et svangerskap. En jordmor jobber med helhetlig omsorg gjennom et helt livsløp. Kvinner møter oss allerede på helsestasjonen som ungdom, deretter tidlig i svangerskapet, videre gjennom et helt svangerskap, fødsel og oppfølging på barsel. De har gjerne tett oppfølging på helsestasjon og etter hvert som årene går vil man kanskje møte på jordmor når man kommer til menopausen for råd og veiledning.
En del av oss jobber også kombinert på helsestasjon og på sykehus for de gravide og fødende. På denne måten blir mange aspekter fulgt opp, og man jobber på tvers av yrkesgrupper, til det beste for kvinnen og barnet. For å øke tilbudet til kvinnene ytterligere kan man stille spørsmål ved om jordmødrene burde hatt muligheten til å skrive sykemelding og resepter på medikamenter knyttet til svangerskapet. I et samfunnsperspektiv vil dette være en oppgaveglidning som kommer både leger, jordmødre og ikke minst kvinnene til gode. På denne måten vil jordmødrene kunne benytte all den kunnskapen de har og gjøre gode og helhetlige vurderinger.
Vi kan undre oss over hvordan kvinnehelse og fødselsomsorgen hadde sett ut uten jordmødrene i front. Vi vet at den største andelen av arbeidstakere i omsorgssektoren er kvinner, og gjennom et arbeidsliv vil mange gå gjennom et eller flere svangerskap. Sykefraværet hos de gravide er høyt, men er mulig å få ned. Studier viser at disse tallene går betraktelig ned dersom jordmødrene får være med å tilrettelegge på arbeidsplassen. Et prosjekt i Troms har vist at prosjekter ledet av jordmor kan redusere sykefraværet hos gravide med hele 85 prosent. Ifølge Sintefs kalkyler utgjør dette en besparelse på 8,5 millioner kroner i én kommune alene. Prosjektet har også resultert i økt trivsel blant både gravide, medarbeidere og ledere. Dette er ikke et isolert tilfelle, flere jordmorstyrte prosjekter over hele landet har vist tilsvarende resultater og betydelige samfunnsgevinster.
Takk til alle dere jordmødre som er med på å fremme god kvinnehelse.
Norsk Sykepleierforbund Akershus gratulerer alle jordmødre med jordmordagen 5. mai