Store ord? Kanskje det, men jeg tror oppriktig at Norden har en viktig rolle å spille internasjonalt. Hvorfor skulle vi ikke? Da president Franklin D. Roosevelt holdt sin berømte «Look to Norway»-tale i 1942, fremhevet han det norske folks motstandsvilje og betydningen av å stå opp for demokratiske verdier i kritiske tider.
Vi samles om den nordiske modellen, velferdsstaten og gjensidig tillit
I vår tid er Norden samlet om verdier som sterke velferdssamfunn, den nordiske samfunnsmodellen med samarbeid som fundament, og ikke minst åpne og tillitsbaserte samfunn. Dette er verdier vi ikke kan ta for gitt, og dessverre ser vi altfor mange eksempler på det utenfor våre grenser.
Nylig hadde vi i SSN en felles konferanse i Reykjavik, hvor jeg i min åpningstale påpekte at selv om våre land er kjent for spektakulær, vill og vakker natur, er det den nordiske modellen, velferdsstaten og den gjensidige tilliten vi virkelig skryter av.
Vi har alle et nært forhold til våre nordiske naboer. Mange av oss har gode minner fra barndommens ferieturer til Sverige, med Astrid Lindgrens Emil og Pippi, eller til Tivoli og røde pølser i København. Mine egne ferieminner inkluderer bading i Jokkmokk, skiturer i Kilpisjärvi og fiske i Karesuando.
Selv om det nå er over 600 år siden dronning Margrete samlet Norge, Sverige og Danmark under én krone i Kalmarunionen, er det nordiske samarbeidet sterkere enn noen gang.
Et felles helseberedskapssamarbeid er maktpåliggende
I 2014 sa Thorvald Stoltenberg at «den sikkerhetspolitiske situasjonen roper på et nærmere nordisk samarbeid om forsvar og sikkerhet». Ti år senere er både Finland og Sverige blitt fullverdige medlemmer av NATO, og vi ser tydelig hvor rett han hadde. Jeg vil legge til at i 2024 er et felles helseberedskapssamarbeid i Norden like maktpåliggende. Derfor er arenaer som Sykepleiernes Samarbeid i Norden så viktige.
Samtidig som vi verdsetter vårt nære naboskap, må vi også ha et globalt perspektiv. Trygg bemanning og etisk rekruttering var hovedtemaet under konferansen i Reykjavik, og med den globale sykepleiermangelen stilles vi overfor store utfordringer.
I forsøk på å utdanne flere sykepleiere legges det press på sykepleierutdanningens lengde, kvalitet og inntakskrav, men også på forventningene til kvalitet i helsetjenestenes leveranse. Som sterke økonomier kan vi heller ikke ta sykepleiere fra land som selv har akutt behov for helsepersonell.
Budskapene om å ha trygg bemanning, bevare kvaliteten i helsetjenestene og å rekruttere etisk ble tydelig støttet av generalsekretær Howard Catton i International Council of Nurses (ICN) og professor Giorgio Cometto fra Verdens helseorganisasjon (WHO), som begge deltok på konferansen.
Les også: De nordiske sykepleierorganisasjonene står samlet om etisk rekruttering
Sykepleiere blir stadig mer lyttet til i samfunnsdebatten
Neste år samles tusenvis av sykepleiere fra hele verden i Helsinki til ICN-kongressen. Temaet for kongressen er «Sykepleiens kraft til å forandre verden». Store ord, men ikke for store.
Temaet for kongressen er «Sykepleiens kraft til å forandre verden». Store ord, men ikke for store.
Sykepleiere blir stadig mer lyttet til når viktige samfunnsspørsmål som helseberedskap og bærekraft står på agendaen. Vi spiller en avgjørende rolle i å forbedre helseutfall, oppnå helsemessig likeverd og ikke minst forebygge sykdom og antibiotikaresistens. Pandemien viste oss tydelig at verken sykdommer eller andre kriser stopper ved landegrenser. Derfor er samarbeid mellom sykepleiere på tvers av landegrensene helt avgjørende.
Jeg er dypt takknemlig for å ha støtte fra vårt medlemsdemokrati, våre dyktige tillitsvalgte, landsmøtet og forbundsstyret i dette viktige arbeidet.