SPoR på NSFs landsmøte

LM 2023 EGR

NSF vedtok på sitt landsmøte uke 45 "NSF skal arbeide for en fortsatt satsing innen fagområdet psykisk helse, rus og avhengighet". Dette er en sak fremmet av NSF Viken sammen med SPoR, for å sikre fortsatt satsing i kommende landsmøteperiode fra 2024 - 2027. En spesiell takk rettes til Dag Werner Larsen, nestleder i NSF Viken for grundig arbeid i forkant av, og på Landsmøtet. I tilegg alle delegater som snakket om viktigheten av psykisk helse, rus og avhengighet, og mange av SPoRs aktive medlemmer.


Psykisk helse, rus og avhengighet vil også i neste 4-årsperiode være en viktig del av helsevesenets utvikling, politikere kommer til å være opptatt av det og vi som den største profesjonen bør være tett på og prioritere dette. Ikke bare for NSFs del, men spesielt for mennesker med psykiske og rusrelaterte problemer som trenger vår kompetanse, og i samarbeid med deres pårørende.
Dette understreker viktigheten av en slik satsing som bør innarbeides i innsatsområdene. Og at satsingen må involvere hele organisasjonen, med utgangspunkt for fagmiljøene, sa SPoR-leder Espen Gade Rolland til landsmøtet.

Anja Mari Bjørkavåg delegat fra NSF Møre&Romsdal og mangeårig SPoR-medlem uttaler at hun er veldig glad for at Landsmøte har støttet en videre satsning innen psykisk helse, rus og avhengighet. Det er særlig viktig at NSF viderefører satsningen for å være med som premissleverandør (og med påvirkning) inn i regjeringens mange utvalg og når dette skal omgjøres til praksis i tjenestene.

Berit Averstad fra OUS, og delegat fra NSF Oslo foreslo og fikk inn at "NSF skal arbeide for å synliggjøre og konkretisere behov for sykepleierkompetanse, for å styrke helsetjenestene til personer med psykiske lidelser og/eller rus og avhengighet". 

SPoR løftet også inn behovet for menneskerettigheter og internasjonale forpliktelser gjennom innsatsområdet "NSF arbeider for helsetjenester som jobber personsentrert, rettighetsbasert og forholder seg til internasjonale forpliktelser om menneskerettigheter, er i tråd med konvensjonen for rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) ".

Under folkehelse og bærekraft foreslå SPoR: "NSF arbeider for å bidra til kunnskapsbasert folkehelsearbeid med fokus på å styrke og fremme god psykisk helse", noe som dessverre ble stemt ned av landsmøtedelegatene, samtidig som dette er noe av det viktigste NSF og SPoR vil jobbe med fremover.