– Vi er mest fornøyde med at regjeringen har lyttet til oss og understreker betydning av forebyggende arbeid blant barn og unge, og at meldingen foreslår at lavterskel psykisk helsehjelp innføres nasjonalt. Meldinga skriver også om god ledelse, kvalitetsforbedring og pasient- og brukersikkerhet. Her er det veldig gledelig at helsesykepleiere og master i psykisk helse og rus er en tydelig del av planen, sa forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.
NSF organiserer en rekke sykepleiere som jobber innen psykisk helse. Vi vet at er et sårt behov for opptrappingsplanen, men den må være langvarig, finansiert og koordinert. Det settes av 3 milliarder over en 10 årsperiode, noe NSF mener ikke er tilstrekkelig. Det burde vært 3 milliarder årlig når det snakkes om en virkelig opptrapping.
– Det er bra at opptrappingsplanen foreslår en helhetlig plan for å heve levealderen for mennesker med alvorlige psykiske lidelser. Dette har vi kjempet for lenge. Vi etterlyser mer forpliktende strakstiltak overfor gruppen alvorlige syke. Dette er pasienter med komplekse utfordringer, som krever et koordinert fagmiljø i behandlingen, sa Sverresdatter Larsen rett etter at opptrappingsplanen ble lagt frem.
Psykiske helseplager hos barn og unge
Flere fra NSF var i Stavanger under helseminister Ingvild Kjerkol sitt fremlegg av Opptrappingsplanen for psykisk helse. Faggruppeleder for landsgruppen av helsesykepleiere, Ann Karin Swang, var blant dem. Hun hadde følgende kommentar rett etter at planen var presentert.
– Vi synes det er mye i planen som treffer den virkeligheten vi også ser. Det er positivt at helsestasjonen og skolehelsetjenestens trekkes frem som en sentral universell tjeneste for å nå målet om 25 prosent reduksjon i psykiske helseplager hos barn og unge.
Det var flere satsinger i planen som gledet Swang:
– Vi er også fornøyd med at regjeringen vurderer tiltak for flere mannlige helsesykepleiere. Vi mener at å vurdere henvisningsadgang til psykisk helsevern for helsesykepleiere er for svakt. Dette bør bare innføres for å sikre helhet og sammenheng for de barna det gjelder.
Glad for en helhetlig plan
Faggruppeleder for psykisk helse og rus SPOR, Espen Gade Rolland satt på rad en under fremlegget i Stavanger. Rett etter planen var offentlig sa han følgende om innholdet:
– At tilbudet til mennesker med alvorlige psykiske lidelser og rusutfordringer forbedres er viktig. Jeg er glad for at stortingsmeldingen varsler en helhetlig plan for økt levealder for denne gruppen. Her vil spesialsykepleiernes helsefaglige kompetanse være en viktig del av løsningen.
Han var mer kritisk til at FACT uteble:
– Det trengs en konkret og forpliktende satsing på ACT/FACT-team. Vi ser nå at FACT team legges ned flere steder i landet, på tross av gode tilbakemeldinger fra brukere og ansatte. Dette gjelder også kvalitet i døgnbehandlingen innenfor akutte tjenester innen psykisk helsevern. Kompetanse og kvalitet er viktig innen de spesialiserte tjenestene, og dette er ikke tatt på alvor. NSF ønsker et tydelige tiltak som styrker kvaliteten, som kompetanse og oppgavedeling innen de ulike tjenestetilbudene.
Men alt i alt var Gade Rolland stolt over flere gjennomslag:
– Masterutdanning og spesialisering for sykepleiere innen psykisk helse, rus og avhengighet vil være viktige tiltak for å sikre nødvendig kompetanse i tjenestene. Det er svært positivt at regjeringen også vil vurdere å lovfeste lavterskel psykisk helsehjelp i alle kommunene. Tidlig innsats er nødvendig for å forebygge utvikling av alvorlige lidelser, rask psykisk helsehjelp i kommunene er derfor svært viktig. Dette må innebefatte hele livsløpet, fra ung til gammel.
LES MER:
Sykepleien: Foreslår lavterskel psykisk helsehjelp i alle kommuner
TV2: Burde vært tre milliarder årlig
Dagsavisen: Forventninger fra NSF
Trønderdebatt: Forventninger 2 fra NSF