Under dagens muntlige høring i Helse- og omsorgskomiteen fikk SPoR komme med innspill til den foreslåtte Nasjonale Helse- og Samhandlingsplanen for 2024 – 2027. SPoR er optimistisk med tanke på planens visjoner, men etterlyser mer konkrete og handlingsorienterte tiltak for å realisere disse målene effektivt.
- Det er positivt at planen anerkjenner behovet for å styrke tjenestene og tilbudet innen psykisk helse og rus, sier leder av SPoR, Espen Gade Rolland.
- Men for å virkelig gjøre en forskjell, må planen oversettes fra visjoner til virkelige handlinger og ressurser.
Behov for desentraliserte tilbud
Et sentralt ankepunkt er planens tilbøyelighet til sentralisering av tjenester, noe som går imot anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon (WHO) om å styrke helsehjelp nærmere pasientenes lokalmiljø.
- Å flytte tjenester nærmere brukerne vil redusere belastningen på pasienter og pårørende og styrke den lokale oppfølgingen, fremhever Gade Rolland.
Kompetanse for befolkningen
SPoR setter pris på planens anerkjennelse av behovet for økt kompetanse blant helsepersonell, og støtter opp om forslaget om spesialistgodkjenning for sykepleiere med mastergrad i psykisk helse, rus og avhengighet.
- Dette er et skritt i riktig retning for å sikre høykvalitets tjenester over hele landet, legger Gade Rolland til.
Allmennhelsetjeneste til folket
Faggruppen støtter også innføringen av en tverrfaglig "allmennhelsetjeneste" som kan tilby integrerte og tilgjengelige tjenester for mennesker med psykiske og rusrelaterte lidelser. Forslaget om obligatorisk lavterskeltilbud for psykisk helsehjelp i kommunene og etablering av FACT-team er noe vi har jobbet med i mange år, men her mangler øremerking av midler eller lovpålegg.
Behov for virkemidler
Selv om SPoR anerkjenner planens potensial, understreker de nødvendigheten av at NHSP 2024-2027 justeres for å inkludere tydeligere virkemidler og garantier for at planen kan møte både dagens og fremtidens utfordringer innen psykisk helse og rus.
- Vi håper våre innspill vil føre til forbedringer i den endelige utformingen av planen, slik at den i større grad kan levere på sine løfter, konkluderer Gade Rolland.
Samlet sett viser SPoRs tilbakemeldinger en anerkjennesle av nasjonale initiativer for å forbedre psykisk helse og rustjenester, samtidig som de påpeker kritiske områder der planen må styrkes for å sikre effektiv implementering og reell forbedring for pasienter og pårørende.