Møt SPoR på Arendalsuka

EGR ar2023

SPoR leder Epsen Gade Rolland

Arendalsuka samler politikere, organisasjoner, næringsliv og store deler av Medie-Norge. NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus arrangerer og deltar på en rekke arrangementer og debatter i årets utgave av Arendalsuka i viktige helsepolitiske debatter.

Arendalsuka foregår fra 12. til 16. august. Flere av arrangementene kan du følge digitalt.

Dere kan møte Lokalgruppa i SPoR Agder som er på NSFs stand mandag 12.8.24 mellom kl 14.00 og 18.00. Kom innom for en faglig prat!

Agder arendlal 2023
Lokalgruppen i SPoR Agder på NSF-stand i 2023 Martin Rafoss, Bodil Bakkan Nielsen, Tone Bryn Damsgård sammen med faggruppeleder Espen Gade Rolland

EN BEDRE PSYKISK HELSE - BRUKERE, PÅRØRENDE OG PROFESJONER SAMMEN!

Tirsdag 13.8.24 kl 16.00 - 17.00

Arrangør:

NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus (SPoR), Mental Helse, Landsforeningen for Pårørende og Etterlatte innen Psykisk helse og ROP-lidelser (LPP), Norsk psykologforening, Norsk Psykiatrisk forening (Npf)

Vi inviterer brukere, pårørende og profesjoner til debatt for en bedre psykisk helse. 

Innen psykisk helse er det ulike meninger om hva som bør prioriteres for å forbedre tjenestene.

Dette er første gangen fem organisasjoner går sammen og har funnet fellesnevnere som vi vil presentere på Arendalsuka.

Vi vil også debattere og utforske ulikhetene! 

Bakgrunnen for arrangementet er at organisasjonene har gått sammen og utarbeidet en felleserklæring for bedre psykisk helse, dette er første gangen brukere, pårørende og fag går sammen i et slikt samarbeid. Erklæringen er utarbeidet av Landsforeningen for Pårørende og Etterlatte innen Psykisk helse og ROP-lidelser (LPP), Norsk psykologforening, NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus (SPoR), Norsk Psykiatrisk forening (Npf) og Mental Helse.

I panelet:

Espen Gade Rolland, Leder, NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus (SPoR)

Ole-Marius Minde Johnsen, Landsleder, Mental Helse

Anna Cecilie Jentoft, Landsstyreleder, Landsforeningen for Pårørende og Etterlatte innen Psykisk helse og ROP-lidelser (LPP)

Lars Lien, Leder, Norsk Psykiatrisk forening (Npf)

Håkon Kongsrud Skard, President, Norsk psykologforening

Kristin Bergersen, Kommunikasjonssjef, Mental Helse

Debattleder er Kristin Bergersen, kommunikasjonssjef i Mental Helse

HELSEPOLITISK BAROMETER 2024: DETTE MENER FOLK OM NORSK HELSEPOLITIKK

Onsdag 14.8.24 kl 08.00 - 09.00

Hva mener folk om norsk helsepolitikk? 

Kantars Helsepolitisk barometer er Norges største undersøkelse av nordmenns holdninger i helsepolitiske spørsmål. Eva Fosby Livgard, avdelingsleder i Kantar og ansvarlig for Helsepolitisk barometer, gir et innblikk i årets barometerfunn, og vi tar et dypdykk i områdene som berører offentlig-privat samarbeid og pårørendes rolle i fremtidens helsevesen. 

Program: 

  • 08.00-08.03: Velkommen v/Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo og Anita Vatland, daglig leder i Pårørendealliansen. 
  • 08.04-08.24: Hva mener folk om norsk helsepolitikk? Eva Fosby Livgard, avdelingsleder i Kantar, presenterer Helsepolitisk barometer 2024 med særlig vekt på Pårørendealliansen og NHO Geneos spørsmål, samt Kantars egne funn. 
  • 08.25-08.40: Samtale mellom Anita Vatland, daglig leder for Pårørendealliansen, Gro Lillebø 2. nestleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, og Anita Aanonsen Jernquist, pårørenderepresentant. 
  • 08.40-09.00: Politisk debatt med Inger-Lene Håland (Ap), ordfører i Froland kommune, og Ingrid Merethe Williamsen (FrP), ordfører i Farsund kommune.

Ordstyrer: Espen Gade Rolland, leder for Norsk Sykepleierforbunds faggruppe innen psykisk helse og rus. 

MEDIKAMENTELL BEHANDLING - HJELP ELLER STRAFF?

Onsdag 14.8.24 kl 10.15 - 11.00

Arrangør:

ADHD Norge, Norsk psykiatrisk forening, SPOR - NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus (SPoR), FHN - Foreningen for human narkotikapolitikk

ADHD er idag den vanligste henvisningsgrunnen til spesialisthelsetjenesten (DPS). Mange som oppsøker helsetjenestene for hjelp til utredning og behandling av ADHD, er redde for å være ærlige om livsbelastninger og evt bruk av rusmidler. Flere forteller at de opplever å bli stigmatisert og forhåndsdømt som rusmisbrukere, selv om de ikke definerer seg som det selv. Noen har vært rusfrie i mange år, men får likevel krav om urinprøver grunnet tidligere journalnotat. Mange opplever at de ramler mellom to stoler og offer for et lite nyansert regelverk. Rustesting av mennesker med ADHD er bare ett eksempel på en gruppe som må vise til at de har vært rusfrie i minst tre mnd, mens det gis andre medikamenter med ikke helt ulike virkestoffer for å komme i posisjon til å kunne behandle. Er disse grensene vilkårlige og konsekvente?

Er dagens praksis preget av mangelfull forskning? Er praksisen i kommune- og spesialisthelsetjenesten for sprikende? 

I panelet:

Lars Lien - leder i Norsk Psykiatrisk Forening

Arild Knutsen - leder i Foreningen for human narkotikapolitikk

Håkon Skard - president i Norsk Psykologforening

Debattleder:

Espen Gade Rolland - leder i SPOR - Norsk Sykepleierforbunds faggruppe innen psykisk helse og rus

THE RECOVERY CHANNEL + PANELDEBATT OM FREMTIDENS PSYKIATRI!

Onsdag 14.8.24 kl 17.00 - 19.30

Arrangør:

Twentyone Pictures AS, Mental Helse, NSF-SPoR, NSFs Faggruppe innen psykisk helse og rus (SPoR), WSO, OSLO DOKUMENTAR KINO, HUMAN INTERNASJONALE FIMLFESTIVAL

The Recovery Channel er en dokumentarfilm om psykisk helse, menneskerettigheter og bruk av tvang innen psykiatrien.

Om filmen:

Randi er nyhetsanker i THE RECOVERY CHANNEL – en fiktiv tv-kanal som presenterer nyheter og reportasjer kun om psykisk helse. Vi følger redaksjonens arbeid foran og bak kamera, men også Randis personlige kamp: Hun er i ferd med å miste kontakten med søsteren Ylva, som ikke vil ta imot hjelp fra helsevesenet. THE RECOVERY CHANNEL blander dokumentar og fiksjon og er en film om veien til en mer human psykiatri. Bak kameraet står en filmskaper med 25 års erfaring som pårørende, som utfordrer publikum til å reflektere over samfunnets forhold til psykisk helse.

Panelsamtalen:

Espen Gade Rolland, ordstyrer, NSF-SPoR

Anna Cecilie Jentoft, leder landsforeningen for pårørende, LPP

Ole Marius Minde Johnsen, leder Mental Helse

Mette Ellingsdalen, Leder WSO (we shall overcome)

Ellen Rønning Arnesen (Ap), statssekretær, Helse- og omsorgsdepartementet