Kåring av posterpris på Nasjonal sykepleierkonferanse - psykisk helse og rus 2024

Poster2024

Hensikten med studien er å undersøke effekten av åpen dør policy (ÅDP) på tvangsvedtak, alvorlige hendelser og pasienters opplevelse av tvang og postmiljø.


Bakgrunn: ÅDP er en anbefalt tilnærming som vektlegger tillit, personlig frihet og selvbestemmelse i behandling av alvorlige psykiske lidelser. Tidligere observasjonsstudier viser at ÅDP kan redusere tvang, med det er også studier som har funnet en økning i tvang og alvorlige hendelser. Metodologiske svakheter gjør at det ikke er mulig å konkludere med sikkerhet.


Metode/fremgangsmåte: Randomisert kontrollert studie ved Lovisenberg Diakonale Sykehus. To poster ble trukket ut til å innføre ÅDP og tre poster var kontrollgruppe med tradisjonell behandling og låste utgangsdører. Mellom 10.02.21 og 01.02.2022 ble 556 pasienter randomisert til ÅDP gruppe eller kontrollgruppe. 3/4 av pasientene var tvangsinnlagt og halvparten var innlagt med en schizofrenidiagnose.


Resultater: Andelen pasientinnleggelser hvor det ble fattet minst ett tvangsvedtak var 26.5% i ÅDP gruppe og 33.4% på kontrollgruppe. Hendelser av vold mot personalet var 0.15 per pasientopphold i ÅDP gruppe og 0.18 i kontrollgruppe. Det var ingen selvmord i løpet av studieperioden. Oppholdene var signifikant kortere for pasienter i ÅDP gruppen (21 dager) sammenliknet med kontrollgruppe (16 dager). Pasientfeedback viser at pasienter innlagt i ÅDP gruppen rapporterte signifikant større grad av opplevd trygghet, høyere grad av terapeutisk støtte og lavere grad av opplevd tvang under innleggelsen. ÅDP holdt hoveddørene sine åpne i 73 % av åpningstiden


Konklusjon:
ÅDP kan implementeres i akuttpsykiatriske sengeposter uten at det fører til en økning av tvangsvedtak og alvorlige hendelser. Lovisenberg Diakonale Sykehus har nå innført ÅDP på alle kontrollpostene.

ÅDP

Forfattere:

Anne-Marthe Rustad Indregard, Førsteamanuensis, OsloMet og Lovisenberg Diakonale Sykehus
Hans Martin Nussle (MS), Lovisenberg Diakonale Sykehus
Milada Småstuen (PhD), OsloMet og Lovisenberg Diakonale Sykehus
Per Olav Vandvik (MD, PhD), Lovisenberg Diakonale Sykehus
Martin Steen Tesli (MD, PhD), Nasjonalt Folkehelseinstitutt
Nikolaj Kunøe (PhD), Lovisenberg Diakonale Sykehus og Universitetet i Oslo

Posterkomiteen bestod av: Mirabel Nguyen, generalsekretær i Erfaringssentrum, Svein Roald G Olsen, seniorrådgiver i NSF, Jan Kåre Hummenvoll, professor emeritus og Espen Gade Rolland, leder i SPoR.

Mer om prosjektet: