ICN 2023: Master i sykepleie innen psykisk helse, rus og avhengighet på agendaen

Espen ICN

Psykisk helse, rus og avhengighet har under kongressen fått stort fokus som en alvorlig global utfordring, med Key Note av blant annet Mark van Ommeren leder av Unit for Mental Health i WHO. Det er stor enighet om at det et av de viktigste tiltakene for å møte utfordringene er spesialisert sykepleierkompetanse. Espen Gade Rolland holdt innlegg om utviklingen av Norges nye masterutdanning på fagfeltet og behovet for spesialisert sykepleierkompetanse.

Rolland tok publikum med på utdanningens historiske utvikling som har utviklet seg frem til dagens masterutdanning. Faggruppe innen psykisk helse og rus (SPoR) har sammen med NSF arbeidet for en master i sykepleie på fagfeltet. Sykepleiere har kompetanse på helheten, og sammenhengen mellom somatisk og psykisk helse. Her er sykepleiernes spesialkompetanse avgjørende for å forebygge og identifisere helsesvikt, påpekte Rolland.

Investeringen i å utvikle utdanningen er gjort, og forskriften ble fastsatt 15. mars 2022 master i sykepleie innen psykisk helse, rus og avhengighet av KD, som en oppfølging av nasjonal helse- og sykehusplan 2020 - 2023. Med en rykende fersk forskrift i hånda og regjeringens opptrappingsplan innen psykisk helse, må implementering av den nye masteren prioriteres for å sikre adekvat helsehjelp som skal bidra til å styrke pasientens og brukerens livsmuligheter, og gi avansert sykepleie til mennesker med både akutte og langvarige plager og lidelser. Kompetansen vil bidra til bedre helse, levekår og lengre liv for mennesker med psykiske lidelser eller helseskadelig rusbruk. Et av de sterkeste midlene for å motvirke sosial ulikhet i helse, er å tilgjengeliggjøre denne kompetansen for hele befolkingen i vårt landstakte land. Sykepleiere med en slik spesialkompetanse vil bidra til bedre tjenester og bedre ressursbruk både i kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Det er være både samfunnsøkonomisk og bærekraftig å satse på denne spesialkompetansen i sykepleie. - Masterutdanning og spesialisering for sykepleiere innen psykisk helse, rus og avhengighet er viktige tiltak for å sikre nødvendig kompetanse i tjenestene, sier Rolland.