ICN 2023: Investering i sykepleie innen psykisk helse

David Stewart, Madeline Neagle, Espen Gade Rolland and Divane de Vargas

David Stewart, Madeline Naegle, Espen Gade Rolland og Divane de Vargas. Foto: Tore Bollingmo

Sammen med professor emeritus Madeline Naegle og professor Divane de Vargas diskuterte leder av NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus fremtidens utfordringer innen psykisk helse. Samtalen ble ledet av David Stewart som er Deputy Chief Nurse i ICN.

Oppgavefordelingen i fremtidens helsevesen

Sykepleiere utgjør i dag 44 % av verdens helsearbeidere innen psykisk helse. Flere land opplever i dag sykepleiemangel, og rekrutteringsutfordringer innen psykiske helsetjenester. I Norge peker Helsepersonellkommisjonen og opptrappingsplanen for psykisk helse på nye arbeidsmetoder som svar på utfordringene som møter oss i fremtiden. Panelet var enige om at sykepleierrollen må defineres først.

- Det er i dag et behov for å definere vår rolle som fagpersoner i et tverrfaglig samarbeid. Vi står overfor store utfordringer, blant annet stor mangel på sykepleiere og spesialsykepleiere, som gjør at oppgavefordelingen mellom ulike helseprofesjoner må redefineres, sa Espen Gade Rolland.

Ny rapport fra ICN

Rapporten Mental Health Workforce report ble nylig lagt frem av ICN. I følge rapporten står verden foran store utfordringer, spesielt når det kommer til mangel på sykepleierkompetanse innen psykisk helse og rus.

- For å vi øke beredskapen og kompetansen til arbeidsstyrken for psykiske helsetjenester i møte med økende psykisk helse- og rusutfordringer må vi starte med grunnopplæringen. Alle sykepleiere skal ha nødvendig kompetanse innen psykisk helse, da vi møter mennesker med psykisk helseutfordringer i alle deler av helsetjenesten, sa Espen Gade Rolland.

Panelet diskuterte videre behovet for mastergrad som inkluderer klinisk praksis og teori for å møte fremtidens utfordringer, både til klinisk praksis og til forskning og undervisning. Panelet slo fast at sykepleiere innen psykisk helse trenger kunnskap om fysisk og psykisk helse for å opprettholde et helhetlig perspektiv på behandling og omsorg.

Reduksjon av stigma verden over

Fremover mener panelet det er viktig å fokusere på bedre psykisk helse for alle, redusere stigma og fremme menneskerettigheter. Det er viktig å satse på recovery- og personsentrerte tilnærminger, samt fokus på forebygging. Dette, sammen med å inkludere psykisk helse i all helseutdanning på alle nivåer, vil kunne bidra til mer kunnskap og kompetanse om psykisk helse både hos helsepersonell og befolkningen generelt. Denne kunnskapen og kompetansen vil bidra til å bryte ned stigma omkring psykisk helse.

Panelet var tydelige i sitt budskap: It's mental health in all nursing.