Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen mener at statsbudsjettet ikke løser de store utfordringene i helsesektoren – og dermed ikke samfunnet og befolkningens behov.
Etterlyser helseforlik
Sverresdatter Larsen sier det er stor risiko for at budsjettøkningen til sykehus og kommuner i praksis blir spist opp av den demografiske utviklingen og kostnadsvekst.
– Helse- og omsorgstjenestene er ved et knekkpunkt. En sterk offentlig helse- og omsorgstjeneste er en forutsetning for beredskap og bosetting i hele landet. Vi trenger et bredt helseforlik for å ruste helse- og omsorgstjenestene i møte med en aldrende befolkning, og for å ivareta helseberedskapen.
Grep for å løse sykepleiermangelen
Regjeringens budsjettforslag har ingen satsing for å beholde, rekruttere og re-rekruttere sykepleiere, den største personellressursen i helse- og omsorgstjenesten.
– Vi vet, og politikerne vet, at én av fem sykepleiere slutter i yrket innen ti år. Hvor er de konkrete tiltakene for å møte sykepleiermangelen? Norsk Sykepleierforbund foreslår følgende grep - en særskilt lønnspott for å beholde og rekruttere kritisk helsepersonell. Se til Danmark som nettopp har gjort dette, sier Sverresdatter Larsen.
Det må utdannes flere helsesykepleiere
Flere av faggruppene i NSF har også levert høringssvar, blant annet Landsgruppen av helsesykepleiere og NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus.
Ann Karin Swang, leder for helsesykepleierne, roser regjeringen for at de viderefører satsingen på helsestasjoner og skolehelsetjenesten i budsjettet. Samtidig ser hun konsekvensene av at det ikke utdannes nok helsesykepleiere:
– Kommunene strever med å få tak i helsesykepleiere. Det gjør at lovpålagte oppgaver ikke blir utført, det blir dårligere og mindre fleksible tjenester for nyfødte, barn og familier og lite tid til forebygging. Utdanningskapasiteten av helseykepleiere må økes, sier Swang.
Hvor er den reelle satsingen på psykisk helse?
Espen Gade Rolland, leder for NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus, etterlyser en reel satsing og tydeligere prioritering innenfor psykisk helse, rus og avhengighet– både i kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten.
– Utredninger og tilsynsrapporter viser til dels alvorlig svikt i tjenestetilbudet. Svikten berører tilgjengelighet, kvalitet, pasientsikkerhet, organisering og prioritering. Altfor mange pasienter med sammensatte utfordringer avvises i spesialisthelsetjenesten, og tjenester i kommunene er ikke bygget ut godt nok til å hjelpe disse menneskene, sier Gade Rolland.
Han understreker at opptrappingsplanen for psykisk helse har mange gode intensjoner, men de økonomiske rammene må styrkes.
Her kan du se NSF-SPoRs muntlige innspill:
Kilde: Stortingets nett-TV