Bedre rusbehandling til barn og unge

Espen

Statssekretær Ellen Rønning-Arnesen (HOD), leder NSF-SPoR Espen Gade Rolland, og statssekretær Eli Blakstad (BFD)

Onsdag 13. november deltok Espen Gade Rolland på et innspillsmøte i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), sammen med representanter fra NSF og andre bruker-, interesse- og fagorganisasjoner. Temaet var hva som skal til for at barn og unge skal få et godt rustilbud.

Møtet ble arrangert i lys av den nylig fremlagte stortingsmeldingen Meld. St. 5 (2024–2025) Trygghet, fellesskap og verdighet — Forebyggings- og behandlingsreformen for rusfeltet og strategien Vårt felles ansvar – ny retning for barnevernets institusjonstilbud.

Behov for endring

I strategiens kapittel om barn med rusmiddelproblemer påpekes det at spesialisthelsetjenesten ikke alltid har tilstrekkelig kompetanse på utredning og behandling av rusmiddelproblemer hos barn. Det finnes heller ikke en egen tjeneste for spesialisert rusbehandling for barn, slik det gjør for voksne. Regjeringen vurderer derfor å flytte ansvaret for rusbehandling fra barnevernet til spesialisthelsetjenesten.

NSFs innspill

Espen Gade Rolland uttrykte støtte til forslaget om å flytte ansvaret til helsetjenesten. 

- Vi er glade for at dette nå blir sett på som et helseproblem som skal behandles, ikke straffes. Ved å flytte ansvaret til helsetjenesten sender vi et tydelig og riktig signal, sa Rolland under møtet.

Samtidig understreket han viktigheten av å sikre likeverdige tjenester over hele landet. 

Kompetanse og samarbeid er nøkkelen

Rolland påpekte behovet for økt ruskompetanse i alle ledd av tjenestene. 

- Det er helt nødvendig med tydelig koordineringsansvar og tilgjengelige behandlingsplasser. Barnevernstiltakene må kunne intervenere, for eksempel ved overdoser. Vi må ha åpne kanaler for samhandling, og taushetsplikten må ikke stå i veien, verken i skole eller i tjenestene, uttalte Rolland.

Han fremhevet også viktigheten av å styrke kompetansen blant sykepleiere gjennom masterutdanning. 

- Sykepleiere må ha nødvendig fagkompetanse for å kunne ta gode beslutninger. Masterutdanning for sykepleiere i psykisk helse, rus og avhengighet inkluderer hele livsløpet, også barn og unge. Utdanningsstillinger knyttet til dette kan være en viktig løsning, sa Rolland.

Klare retningslinjer og kontinuitet

For å unngå at barn faller mellom stolene, etterlyste Rolland klare nasjonale retningslinjer med krav til kompetanse og bemanning. 

- Oppfølging og behandling bør være lik uansett hvor man bor. Det er viktig med færrest mulig overganger og størst mulig kontinuitet i behandlingen. Derfor må det være tydelige retningslinjer for samarbeid mellom ulike aktører rundt barnet, understreket Rolland.

Forebygging og tidlig innsats

Rolland avsluttet med å påpeke viktigheten av forebyggende arbeid. 

- For å sikre at færrest mulig barn trenger rusbehandling, må vi satse på forebygging og tidlig avdekking. Forebyggende tiltak må styrkes på helsestasjoner, i skoler, barnehager og alle andre arenaer der vi møter barn, sa han.

Veien videre

NSF-SPoR og NSF ser frem til å fortsette dialogen med myndighetene. 

- Det er avgjørende at vi sammen finner løsninger som gir likeverdige tilbud uansett hvor i landet man bor, og som sikrer at barn og unge får den hjelpen de trenger, avsluttet Espen Gade Rolland.