I 2000 utpekte FNs generalforsamling (UNGA) 18. desember til den internasjonale migrantdagen med bakgrunn i det store og økende antallet migranter i verden. UNGA inviterte medlemsland og andre til å bruke dagen til å spre informasjon om migranters menneskerettigheter og grunnleggende friheter, deling av erfaringer og gode tiltak for å sikre beskyttelse av migranter.
Migrasjon er normalt; menneskeheten har alltid vært i bevegelse på og mellom kontinenter av ulike grunner. Gjennom alle tider har folk tatt skritt for å finne et bedre liv for seg selv og sine familier, og det samme gjelder i dag.
Det er 281 internasjonale migranter i verden i dag og ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) bor 86,7 millioner i den europeiske WHO-regionen som omfatter 53 medlemsland i hele Europa og Sentral-Asia. En av åtte personer i regionen vår er flyktning eller migrant.
Datoen 18. desember ble valgt for å markere årsdagen for FNs generalforsamlings vedtak i 1990 av den internasjonale konvensjonen om beskyttelse av rettighetene til alle migrantarbeidere og medlemmer av deres familier (A/RES/45/158).
Migranter er ikke «bare migranter», de er blant mange yrker også sykepleiere, leger og helsepersonell.
I mange land i den europeiske WHO regionen utgjør migranter en betydelig del av helsesektoren. OECD sin analyse av migrantarbeidernes rolle i 31 europeiske land i 2020 fant at 23 % av legene og 14 % av sykepleierne var utenlandsfødte. I byer som London og Brussel er rundt halvparten av alle leger og sykepleiere migranter.
Også i Norge utgjør personer med innvandrerbakgrunn en viktig del av ansatte i helsesektoren. Over 12 000 innvandrere jobber ifølge SSB som sykepleiere i Norge og utgjør 11 prosent av alle sykepleiere i helsevesenet. I tillegg har vi alle sykepleiere som er født i Norge med innvandrerforeldre og ikke minst alle som er sykepleiestudenter og på vei inn i yrket. Det er personer som har kommet som flyktninger og innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre som tar bachelorutdanning i sykepleie rundt i det ganske land. I tillegg er det migranter med sykepleierutdanning fra land utenfor EØS og EU som tar komplementerende utdanning i sykepleie for å kvalifisere seg og få norsk autorisasjon.
Alle disse sykepleierne og sykepleierstudentene innehar en flerkulturell kompetanse i form av kunnskap og kjennskap til flere språk og kulturer og sin egen migrasjonserfaring som utgjør en viktig ressurs i møte med stadig større mangfold blant pasienter, brukere og pårørende. For å utnytte potensialet i en flerkulturell og flerspråklig ansattgruppe i helsetjenestene er aktiv mangfoldsledelse avgjørende. Det innebærer at ledere bevisst utvikler og utnytter mulighetene i at ansatte har ulik bakgrunn. Inkludering er et nøkkelord i dette arbeidet.
Mangfold blant ansatte gir virksomheter både muligheter og utfordringer som krever kompetanse og ferdigheter hos ledelsen. En flerkulturell ansattgruppe kan bidra til en kulturelt kompetent organisasjon og gi bedre kvalitet i helse- og omsorgtjenestene til pasienter og brukere med innvandrerbakgrunn. Dette forutsetter imidlertid ledere som utnytter og forbedrer den faglige og kulturelle kompetansen de ansatte har og ivaretar alle ansattes rettigheter til et trygt og godt arbeidsmiljø.
Faggruppe for migrasjonshelse og flerkulturell sykepleie NSF ønsker i dag på International Migrants Day å hylle alle sykepleiere, sykepleierstudenter og andre helsepersonell med migrasjonsbakgrunn og flerkulturell kompetanse for den viktige jobben dere gjør og alt dere bidrar med i norsk helsevesen!
Vi vil fortsette å arbeide med mangfold og inkludering og mot rasisme og diskriminering i sykepleien, helsetjenestene og samfunnet. Vi vil følge med på og bidra inn i Norsk Sykepleierforbunds arbeid med vedtakene i landsmøtesak 15 om mangfold, rasisme og diskriminering.
Ragnhild Storstein Spilker, faggruppeleder
Oslo, 18.desember 2024
https://migrationnetwork.un.org/international-migrants-day-2024