Rimelig fornøyd

Hanne Charlotte Schjelderup - Leder i Jordmorforbundet NSF

Leder i Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup

Av sakene Leder i Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup trekker frem som positive, er blant annet det faktum at regjeringen også i 2023 har bevilget ekstra penger til 200 nye utdanningsstillinger for jordmødre og spesialsykepleiere.


Styrking av helsestasjons- og skolehelsetjenesten
Jordmorlederen er også fornøyd med at Hurdalsplattformens punkter om å styrke helsestasjons- og skolehelsetjenesten skal følges opp.
– Regjeringen foreslår å styrke det øremerkede tilskuddet med 45 millioner kroner. Det er gode nyheter i et stramt nasjonalbudsjett, sier Schjelderup.


Jordmødre i kommunene får mer
Regjeringen foreslår også å videreføre øremerkingen jordmorårsverk i kommunene med 60 millioner kroner.
– Det foreslås å bevilge 434,6 millioner kroner til tilskuddsordningen, mens tilskuddsordningen av helsestasjons- og skolehelsetjenesten inngår i Kompetanseløftet 2025, sier hun.


Halvparten får hjemmebesøk av jordmor
Ifølge Schjelderup viser Kostra-tallene at i overkant av 53 prosent av barselkvinner fikk hjemmebesøk av jordmor innen tre døgn etter hjemkomst.
– I perioden 2015–2021 økte antall avtalte årsverk totalt med om lag 2200. Dette inkluderer en økning på om lag 670 årsverk for helsesykepleiere og 250 årsverk for jordmødre, sier hun.


Får kompetansesenter
Hun mener det er behov for styrket kompetanse- og fagutvikling og forskning på helsestasjons- og skolehelsetjenestens områder.
– Det er derfor gledelig at regjeringen bevilger 15 millioner kroner for å opprette et nasjonalt tverrfaglig kompetansemiljø for helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Miljøet forankres ved FHI, forteller Schjelderup.


Hun savner imidlertid øremerkede midler til utdanningsstillinger for ordinær jordmorutdanning og for ultralydjordmødre i statsbudsjettet. Les hele saken i Sykepleien.