Nasjonal sjefsjordmor og Nasjonal sjefssykepleier på plass på rett nivå hos norske myndigheter

Bjørn Guldvåg og Hanne Charlotte Schjelderup

Arkivfoto: Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet og Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet

-En nasjonal sjefjordmor kan gi en viktig stemme i internasjonale fora og bidra til en tydeligere nasjonal ledelse av fagområdet, sier Jordmorforbundets leder Hanne Charlotte Schjelderup. Her avbildet sammen med Helsedirektør Bjørn Guldvog på møte med WHO i Riga.

Bent Høie (H) var tydelig på at sjefsjordmor og sjefsykepleier må på plass, og at disse rollene vil kunne påvirke faglig utvikling av helsetjenestene nasjonalt. Norge har, via World Health Assembly 2021, forpliktet seg til å følge opp den strategiske retningen til WHO. Dette inkluderer å få på plass sjefsjordmor og sjefsykepleier.

Nå pågår arbeidet med å utrede stillingene og plasseringen. Helsedirektoratet har fått oppdraget og Jordmorforbundet NSF deltar aktivt i dette arbeidet, -Jordmorforbundet er tydelig på at dette bør dreie seg om to faste stillinger, helst på direktør- /departement nivå sier Schjelderup. Sjefsjordmor og sjefssykepleier vil være myndighetspersoner på høyt nivå, som skal bidra til å utvikle helse- og omsorgstjenestene i tråd med befolkningens behov.

Internasjonalt er det en rekke møter for sjefsykepleier (CNO) og sjefsjordmor (CMO) som foregår parallelt. Én og samme person kan derfor ikke ivareta begge roller. Imidlertid vil personene i disse to rollene vil ha gjensidig nytte av hverandre gjennom et tett samarbeid. Rent faglig er det også krevende for en person å skulle ivareta begge roller og fagområder.

Det må forutsettes et nært samarbeid mellom CNO, CMO og Chief Medical Officer. Disse personellgruppene jobber nært sammen både i kommuner og sykehus, og det er derfor viktig å se helheten i utviklingen av tjenestetilbud og kompetanse. CNO og CMO må kunne følge arbeidsprogrammet i WHO og EU som er svært omfattende.

Jordmorforbundet NSF mener oppgavene som bør ivaretas er så store og komplekse, hvilket gjør det åpenbart å snakke om det som to faste separate stillinger og ikke bare to ulike funksjoner. Norsk sykepleierforbund og Jordmorforbundet er tydelig på at sykepleiere og jordmødre skal ha en plass ved alle bord der beslutninger om sykepleier- og jordmortjenesten tas. Både nasjonalt og internasjonalt.

WHO’s strategiske retning SDNM beskriver rollene slik:
CNO og CMO bør samarbeide med andre profesjoners helseledelse ved strategiske beslutninger som angår befolkningens behov for helsetilbud. På et nasjonalt nivå bør stillingene ha ansvar og ressurser knyttet til å overvåke sykepleier og jordmor arbeidsstyrken, fremme deling av data og analyser innen sykepleie- og jordmortjenestene, innkalling av interessenter for politisk dialog og lede databasert beslutningstagning. For å nå målene understrekes det at rollene må ha ressurser og at ansvarsområdet innehar tilstrekkelig autoritet for beslutningstaking og bidrag til utvikling av helsepolitikken.

Jordmorforbundet legger til grunn at CNO/CMO innehar roller og ansvar som tilsier at det er naturlig at de rapporterer direkte til øverste leder, dvs helsedirektør eller departementsråd. Det må forutsettes at stillingene tilkjennes en selvstendighet og autonomi som gjør det mulig å arbeide bredt ut mot ulike fagavdelinger, i tillegg til kontakt med eksterne fagmiljøer og organisasjoner. Jordmorforbundet forutsetter at CNO, CMO og Chief Medical Officer er plassert på samme sted og på samme nivå.

Du kan lese mer om SDNM her: https://www.who.int/publications/i/item/9789240033863