Januar-nytt fra leder

Hanne Charlotte Schelderup

Kjære alle jordmødre. Et nytt år er godt i gang for Jordmorforbundet, og 2024 er mulighetenes år! Det viktigste året som vi gjør i NSF, er å legge en felles strategiprosess for året. Det har alle lederne gjort sammen i årets samhandlingskonferanse nå i januar. I vår felles strategi settes faget i front, som er vår ekspertise for å argumentere for hvordan framtidas helsetjeneste skal rigges.

Nasjonal Helse og Samhandlingsplan. Uansett hva Jordmorforbundet NSF har påpekt de to siste årene har så har regjeringen vist til nasjonal helse- og samhandlingsplan som kommer i år. Vi er forventningsfulle. Helseministeren har sagt hun freder alle landets fødeavdelinger fram år 2027, forutsatt forsvarlig drift. La meg understreke at det er regjeringens og helseministerens ansvar å sørge for at fødeavdelingene får sikret rammer og økonomi for nettopp forsvarlig drift. Både finansiering, bemanningsnorm og systemer for å få ned antall avvik fra kvalitetskravene i fødselsomsorgen forventer jeg blir adressert i kommende Helse- og samhandlingsplanen.

Det kommer i tillegg flere regjeringsmeldinger om vår profesjon, vår utdanning og samfunnsprioriteringer. Også er det Hovedtariffoppgjør i 2024, og ekstraordinært landsmøte i NSF som skal modernisere vedtektene våre. Mange høydepunkt og nok å gjøre, både for våre tillitsvalgte og for våre jordmødre i klinisk arbeid. Vi i Jordmorforbundet foreslår løsningene og vi skal gjøre viktig arbeid i fellesskap. Samarbeid er helt nødvendig for at vi skal nå våre mål. Fremtidas helsetjenester, de løser vi sammen.

Norge har prekær jordmormangel. En betydelig sum på hele 3,6 mrd kr er totalen som norske kommuner og sykehus brukte på bemanningsbyråer og vikarer i fjor. Vi er ved ett knekkpunkt for offentlig helsevesen nå. Jordmødre og sykepleiere trenger et særskilt lønnsløft. Kvinnedominert sektor skal også ha lønn for kompetanse og utdanningsnivå i anstendighetens navn. Helsetjenestene er den største beredskapsorganisasjonen vi har. Det har betydning for alt absolutt alt annet i sektoren. Fagfolkene er livsnerven i helsetjenesten vår.  Samfunnets behov for jordmødre kan ikke erstattes med lavere kompetanse. Kompleksiteten og summen av oppgaver i helsevesenet, sammen med innføringen av ny teknologi, setter økte krav til kompetanse i livsviktige tjenester framover. De offentlige arbeidsgiverne må bestemme seg for om de vil at denne kompetansen skal beholdes i de felles tjenestene eller ikke.

Lønnsoppgjør i vår. NSF møter snart Spekter sammen med de andre representantene for arbeidsgiverne i et hovedoppgjør med mål om å få til et godt resultat på vegne av medlemmene våre. Men ikke bare på jordmødre og sykepleieres vegne, også for de gravide, kvinner, pasienter og brukere som er avhengige av at vi vil jobbe i de offentlige helsetjenestene. Jeg håper vi da ikke bare møtes for å «snu bunken», men at vi sammen løser det oppdraget samfunnet har gitt oss. NSF er klare til å tenke nytt. Det håper vi de andre i trepartssamarbeidet også er.

Dette blir ett spennende år, både utfordrende og morsomt. Sannsynligvis litt frustrerende, og vi vil møte hindringer underveis. Akkurat slik som jordmorhverdagene våre er. Vi er godt kjent med hvor krevende driftsituasjonen er, både i sykehus og kommuner. Nettopp derfor må vi endre på hvordan tjenestene driftes og finansieres i dag. Norge forbruker helsepersonell. Forbruker jordmødre. Personell som det allerede er mangel på. Norge sløser med penger og kvaliteten ofres for å skaffe overskudd til nye bygg. Jordmorforbundet jobber for gode og likeverdige helsetjenester som møter befolkningens behov. Ikke minst må vi ansatte klare å stå i full stilling hele yrkeslivet. Det er ingen liten oppgave.

Vi er beredt! Med engasjerte medlemmer i ryggen, så kjenner vi i landsstyret på forpliktelse mot og stolthet. Våre medlemmer har høy kompetanse. Kompetanse i jordmorfag, forskning, omstilling, koordinering, teknologi og samarbeid. Ikke minst kompetanse i ledelse. Sammen skal vi vise politikere og arbeidsgivere betydningen av godt lederskap. Dere blir innmari viktig for at vi skal sikre oss gjennomslag. Eget nettverk må styrkes, og her må vi dra lasset sammen. Flere nettverksamlinger planlegges framover, og vi håper at du melder deg på. Hva er det vi trenger for å lykkes med gjennomslag for en styrket fødselsomsorg og en tilgjengelig jordmortjeneste? Svaret finner vi sammen, og beskjed må gå begge veier. Vi setter stor pris på all dialog med dere. Nøl heller ikke med å kontakt med oss på jordmor@nsf.no.

Krever helseforlik. Vi mener at Norge må realisere et helseforlik på tvers av partier. Det vil sikre befolkningen et likeverdige fødetilbud og tilgjengelig jordmortjeneste over hele landet. Uavhengig av økonomisk og sosial status. En helsetjeneste som tar vare på folket. Jordmorforbundet skal fortsette å være en pådriver i viktige saker til vi ser nødvendig endring. Løsningen på krevende tider er mer kunnskap og mer samarbeid. Vi er beredt til å brette opp armene.

Hanne Charlotte Schjelderup

Leder Jordmorforbundet NSF