Den internasjonale menopausedagen

Verdens helseorganisasjon (WHO) etablerte denne dagen i 1984 sammen med Menopause Society (IMS) med hensikt å øke bevissthet, spre kunnskap og bryte stigma om temaet overgangsalder.

Jordmorforbundet har gjennom sin kampanje #JordmorKan fremmet overgangsalder som en av fagområdene hvor jordmor kan hjelpe kvinner med råd og veiledning. Jordmødres fagfelt er kvinners helse i et livsløpsperspektiv, og vi ønsker å bidra til mer kunnskap og fokus på området.

-Helseproblemer, utfordringer og endringer knyttet til overgangsalder må formidles til kvinner der ute, men også til partner, familiemedlemmer og arbeidsgivere. Mange har ikke nødvendig kunnskap og derfor ikke forståelse for de naturlige endringene som skjer i en kvinnes kropp i denne livsfasen. Dette kan medføre liten forståelse, gnisninger, utfordringer og drastiske livsvalg som kunne vært unngått, sier leder i Jordmorforbundet Hanne Charlotte Schjelderup.

Kvinnehelse er gjennom regjeringens nedsatte kvinnehelseutvalg på agendaen også nasjonalt. Det knyttes stor interesse for funn og resultater i denne rapporten, og mange har store forventninger om videre konkrete forbedringsområder fra dette viktige arbeidet.

Et av hovedtemaene som løfte frem internasjonalt i år er menopausal hjernetåke og hukommelses problemer. Kjennetegnene er altså en gruppe symptomer knyttet til overgangsalder hvor kvinnen får problemer med å huske ord, tall, forstyrrelser i dagliglivet hvor hun glemmer mer enn tidligere, eksempelvis hvor nøkler er lagt og lignende. Hjernetåken kan også vise seg som konsentrasjonsproblemer, miste tankerekken, være økende distre, opplevelsen av at å bytte mellom flere oppgaver er mer krevende, og det å glemmer avtaler og lignende. Forskningsstudier finner at kvinners hukommelse faktisk endres ved overgangsalder.

Overgangsalderen påvirker kvinners arbeidshelse. En britisk studie avdekket at:

-tre av fem yrkesaktive kvinner mellom 45 og 55 år som opplever overgangsaldersymptomer sier det har en negativ innvirkning på dem på jobb

-nesten to tredjedeler av de spurte kvinnene sa at de var dårligere i stand til å konsentrere seg

-mer enn halvparten sa at de opplever mer stress

-30 prosent av kvinnene sa at de hadde blitt sykemeldt på grunn av symptomene

-bare et lite mindretall av kvinnene sa at de fortalte sine ledere om den virkelige grunnen til å bli sykemeldt