Vi i BSF-NSF følger nøye med på utviklingen av barnesykepleierutdanningen i Norge, spesielt med tanke på utdanningsstillinger og bindingstider ved de ulike studiestedene. Disse faktorene er avgjørende for sykehusenes satsing på barn som pasienter. Dessverre har vi ikke full oversikt nasjonalt, da det er sykehusene som avgjør behovet for barnesykepleiere. Gjennom vår dialog med studiestedene har det også blitt reist spørsmål om dagens praksis for bindingstid er den mest hensiktsmessige. Dette er et tema vi kanskje kan diskutere på vårens Fag-, Leder- og Lærerkonferanse, eller i det nyopprettede nettverket for lærere og lektorer i master i barnesykepleie, initiert av Dorthe Relling ved NTNU.
Denne høsten markerte studiestart for masterstudenter i barnesykepleie over hele landet, med oppstart i byer som Oslo, Trondheim, Tromsø og Kristiansand. Trondheim utmerker seg ved at NTNU som første studiested tilbyr en direkte overgang fra bachelor til master i barnesykepleie.
Ved NTNU har det skjedd betydelige endringer. I år hadde de hele 114 søkere til de 14 plassene på masterstudiet i barnesykepleie, men ingen av disse kom direkte fra bachelorutdanningen. Tidligere har NTNU hatt 14 utdanningsstillinger, men i år var det kun 3 tilgjengelige, noe som skapte spenning rundt oppmøtet til studiestart. Kravet for å få en utdanningsstilling er to års praksis som sykepleier i 100 % stilling, med en bindingstid på to år. Det er verdt å merke seg at St. Olavs hospital kun tilbyr utdanningsstillinger til masterstudenter i barnesykepleie og intensivsykepleie.
Universitetet i Agder opplevde stor interesse for sine 12 plasser på master i barnesykepleie i år, og har nå ventelister. Fra 2025 vil de starte med årlig opptak, og studieplanen er oppdatert for å tilpasses nye nasjonale læringsutbytter. Kravet om to års relevant praksis før opptak opprettholdes.
Ved Universitetet i Tromsø (UiT) hadde de 45 søkere til 16 studieplasser på master i barnesykepleie, og neste opptak er planlagt til 2026. UiT har ikke planer om å tilby direkte opptak fra bachelor, men arbeider med å tilrettelegge teorifagene, blant annet gjennom simulering i Bodø og digitale uker.
På OsloMet var det 79 søkere med barnesykepleie som førstevalg, og de har 32 tilgjengelige plasser. OsloMet fortsetter med opptak hver høst, slik at to kull går parallelt. Her har det også vært endringer i staben, noe som gir oss grunn til å se frem til videre samarbeid.
Høyskolen i Bergen utsettes opptaket av nytt kull til neste år. De har imidlertid ansatt to nye førsteamunensiser med bred erfaring fra nyfødtintensiv og de medisinske barnepostene på Barne- og ungdomsklinikken. Vi ser frem til et spennende samarbeid med dem.
Master i avansert klinisk nyfødtsykepleie ved Lovisenberg Diakonale høyskole har neste opptak vår 2025 med studiestart august 2025.
En annen nyhet er at Barnekreftforeningen oppretter et utdanningsfond for videreutdanning innen kreft og/eller barnesykepleie fra studieåret 2025. Avtalene vil bli inngått mellom hvert enkelt sykehus, som vil fungere som arbeidsgivere. Det er viktig å merke seg at ingen kan søke direkte til verken Barnekreftforeningen eller sykehusene, og at det for øyeblikket ikke foreligger noen konkrete avtaler mellom de ulike sykehusene og Barnekreftforeningen om hvordan dette skal gjennomføres.