Fag, Leder og Lærerkonferanse 2024

Dorthe Relling

Dorthe Relling ønsker velkommen

Etter å ha blitt ønsket varmt velkommen til Trondheim fikk vi høre Beathe Monstad Herfjord og Anita Finserås Bretun fortelle om kombinerte stillinger innen sykepleie mellom akademia og klinikk med tittelen "Ingen er leder for hele meg". I deres forskning var de kombinerte stillingene 50/50 og tanken var at det skulle være en brobygger med kunnskapsutveksling mellom klinikk og akademia. Likevel følte mange at de ikke fikk benyttet sin kompetanse fullt ut og at det påvirket deres opplevelse av mestring. Når publikum ble spurt om å stemme over om kombinerte stillinger var fremtiden, var det over dobbelt så mange som stemte JA enn NEI, men det ble stilt spørsmål med om kanskje det ville fungert bedre med annen fordeling enn 50/50 og en arbeidsplass var hovedarbeidsgiver.


Mette Irene Ramstad Dønåsen, programleder i NSF hadde et innlegg om "Mentorering- trenger sykepleierledere det?" Mentorprogrammet som hun er leder for går over 1, 5 år der Mentor (erfaren leder) og Adept (ny leder) møtes hver 3. uke på Teams etter introduksjon og fysisk møte. Nye ledere setter høye krav til seg selv, føler seg gjerne litt utydelige i lederrollen i starten og mangler lederstøtte og sosialt nettverk. Mentors oppgave er å styrke ny leder til bl.a. å tåle motgang, men ikke å overlesse Adept med altfor mange råd, men la hen stille spørsmålene selv når de dukker opp. Veldig god tilbakemeldinger fra begge gruppene og det skaper god nettverksbygging. Tydelig at ledere i salen syns dette var et glimrende tilbud som flere kunne tenke seg.

Morten Syversen, barnesykepleier og ass. klinikkleder OUS, har vært med i programgruppen for RETHOS i 4 år og fortsetter i den ny programgruppen frem til 2028. Han tok oss gjennom hva RETHOS er og hva de har jobbet med; hvilken kompetanse barnesykepleierstudentene skal ha av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse ved avslutning av utdannelsen. Det er krav om å ha 60 læringsutbyttelsesbeskrivelser (= lubber), mens barnesykepleierutdannelsen har 90, noe som sier noe om kompleksiteten av dette fagfeltet. Forsterkede områder de har sett på er; masternivå, overvåkning- og intensivkompetanse, ungdomsmedisin, psykisk helse og kjønnsidentitet. For innspill, klikk deg inn på RETHOS: Innspill - regjeringen.no

Etter lunsj fikk vi høre om "Utdanning for sykepleie i pediatri over hele Europa" av
Katrin De Winter, pediatrisk sykepleier, koordinator for spesialiseringskurset i pediatri og neonatalologi i Belgia ved Thomas Moore University. Hun er også leder av PNAE - Paediatric Nursing Associations of Europe. Hun viste statistikk over svært forskjellige utdanningsløp og hvem som kan jobbe på avdelinger med nyfødte og barn på sengepost, overvåkning og intensivavdelinger. I Norge kan man bl.a jobbe både på barneavdelinger, barneovervåking og nyfødtintensiv uten noe form for spesialutdannelse i barn og nyfødte. Det er utfordrende å skulle standardisere sykepleiespesialiseringen i Europa, og det ga oss i salen litt å tenke på når vi skjønner at vi er langt fra best i klassen.