Dialogmøte med klinikkledelsen ved sykehuset i Telemark og sykehuset i Vestfold

Møter

Barnesykepleierforbundet har lang tradisjon for å initiere dialogmøter med klinikkledelsen ved landets nyfødt-, barne- og ungdomsavdelinger.

Gjennom årene har vi besøkt sykehus i Arendal, Kristiansand, Nordlandssykehuset i Bodø, Universitetssykehuset i Tromsø, St. Olav Hospital, Haukeland, A-hus, Drammen, Sykehuset Østfold, Ålesund og nå på Sykehuset i Telemark og Vestfold.

Det er tydelig at nyfødt-, barne- og ungdomsavdelingene i Norge har høye ambisjoner på vegne av både ansatte og pasienter. Mange kan med rette være stolte, og styret er imponert over fokuset på utdanning, kompetanse, erfaring og barnefaglig forståelse. Arbeidet for å sikre at personalet har nødvendig spesialkompetanse, inkludert nyfødt- og barnesykepleiere, var et viktig tema i samtalene. Disse faktorene spiller en avgjørende rolle i å ivareta barns trivsel, utvikling og rettigheter. Dette kommer spesielt til uttrykk i utviklingen av familiebasert nyfødtomsorg, som er et vesentlig skritt mot en mer helhetlig og omsorgsfull behandling av premature og syke nyfødte.

Overgangen til behandling av unge opp til 18 år er fortsatt under utvikling, og Barnesykepleierforbundet påpeker at dette arbeidet må prioriteres. De største utfordringene ser vi innen kirurgi og akuttmottak. Et tettere samarbeid med barne- og ungdomspsykiatrien er også avgjørende for å sikre helhetlige behandlingsforløp.

Mange peker på behovet for økt kompetanse, og vi i Barnesykepleierforbundet ser verdien i at dere fortsetter satsingen på masterutdanninger og andre videreutdanninger. Disse tiltakene vil ha en direkte positiv innvirkning på utviklingen av fagfeltet vårt.

Flere har delt med oss om pågående arbeid knyttet til organisering av poliklinikker, dagavdelinger og sengeposter, til tross for arealutfordringer. De siste ti årene har vært preget av mye flytting og venting på nye avdelinger eller nye sykehus. Vi har fått høre om mange gode løsninger knyttet til bemanning, spesielt når det gjelder kompetansefordeling og kapasitetsutnyttelse, som for eksempel mellom infeksjonspost og barneovervåkning. Standarden for barneovervåkning er viktig, og vi oppfordrer flere klinikker til å la seg inspirere av Haukeland og A-hus.

Det blir også nevnt en økning i henvisninger fra lokalsykehus for barn og unge med sammensatte lidelser. Dette stiller krav til ressursdeling og kompetansebygging på tvers av profesjoner og helseinstitusjoner. Igjen må vi understreke viktigheten av sykepleiere med spesialkompetanse, særlig innen barnepalliasjon og sosialpediatri, som spiller en nøkkelrolle i disse pasientforløpene.

Barnesykepleierforbundet setter stor pris på å ha besøkt flere av landets barneavdelinger og ser frem til å fortsette disse dialogmøtene om hvordan vi kan styrke spesialkompetansen innen nyfødtmedisin, barnekirurgi og ungdomsmedisin.

Vi vil takke for svært lærerike og åpne møter, og vi ser frem til å følge utviklingen videre.

Lederne ved landets nyfødt-, barne- og ungdomsavdelinger viser tydelig ansvar for den fremtidige utviklingen av helsetjenester til syke nyfødte, barn og ungdom, samtidig som de erkjenner de utfordringene de står overfor.

Vi setter stor pris på samarbeidet og ser frem til fortsatt dialog og felles innsats for å sikre at barna våre får de beste helsetjenestene. Vi oppmuntrer til videre satsing på spesialsykepleiere og er sikre på at dere har de riktige forutsetningene for å opprettholde et høyt faglig nivå.