Vikarbruken har firedoblet seg

To sykepleiere går i en sykehuskorridor

Utviklingen er særlig markant i kommunene, mens bruken av innleie går ned i sykehusene. Illustrasjonsfoto. Foto: Bo Mathisen

Tallene på hvor mye det offentlige bruker på innleie av sykepleievikarer, har mer enn firedoblet seg siden Burson på oppdrag fra Norsk Sykepleierforbund begynte å samle inn statistikk i 2012.

Utviklingen skjøt særlig i været under pandemien, men økte også betraktelig i 2023. Kartleggingen er den mest omfattende i sitt slag og viser vikarbruken både i kommunene og sykehusene.

I 2023 brukte altså norske kommuner over tre milliarder på å leie inn sykepleiervikarer fra private vikarbyråer, mens helseforetakene brukte nærmere 956 millioner.

– Disse tallene er et uttrykk for at politikerne og arbeidsgiverne ikke gjør jobben sin. Når befolkningens behov øker, har helsevesenet ikke klart å øke med nok kvalifisert helsepersonell, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.

Etterlyser en langtidsplan

Forbundslederen etterlyser en langtidsplan for helse som gir akseptable lønnsvilkår og arbeidsbelastning, en plan for reduksjon i sykefraværet, tilbud om faglig utvikling og en styrking av utdanningen i sektoren.

Lill Sverresdatter Larsen
Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen mener arbeidsgivere må planlegge for forventet fravær. Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / Norsk Sykepleierforbund

– Tallene understreker det økende problemet det offentlige har med å rekruttere og beholde sykepleiere, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Hun poengterer at det er viktig at Norge har sykepleiervikarer, som gjør en strålende jobb, men at de høye tallene er et uttrykk for en dramatisk utvikling.

– Vikarene bufrer for svakt politisk lederskap. Mangelen på helsepersonell er en fare for pasientsikkerhet og beredskap. Belastningen må ned og lønna opp, sier hun.

Sverresdatter Larsen mener arbeidsgivere må planlegge for forventet fravær, og at det må tas høyde for at folk har ferie, blir syke, tar nødvendige kurs og blir gravide. Mindre bruk av vikarer gir mer kontinuitet i arbeidet, både for de ansatte og pasientene.

– Sykepleierne finnes jo rundt om i landet. De er i vikarbyrå eller blitt syke og uføre. Det er et politisk ansvar og et arbeidsgiveransvar å sørge for at vi har nok sykepleiere, sier hun.

De små kommunene bruker mest

Utviklingen er særlig markant i Norges 357 kommuner, hvor de små kommunene fortsetter å være i toppen over vikarbruk. Kommuner som Vevelstad, Hol, Smøla og Hamarøy er de som bruker mest.

Samtidig er det flere kommuner – som Lillestrøm, Asker, Drammen, Bærum, Stavanger og Oslo – som har klart å redusere bruken av sykepleiervikarer.

Til NRK er helseminister Jan Christian Vestre forsiktig optimist.

– Vi har klart å snu trenden i sykehusene. Der går nå bruken av innleie ned. Da mener jeg at det bør være en inspirasjon også for Kommune-Norge, sier Vestre.

Ønsker du mer informasjon om tallene? Ta kontakt med kommunikasjonsrådgiver Jon Fredrik Braadland-Konstali med e-post jfbk@nsf.no.