Vi må elske varslere

Gruppebilde fra lederkonferansen

Anita Vatland (Pårørendealliansen), Siv Jensen (sykepleierleder), Svanhild Furre Johannessen (sykepleier), Truls Vasvik (HOD), Silje Naustvik (NSF), Lasse Qvigstad (var pasient på Ullern helsehus) og Ida Spjelkavik (NSF)

Furre Johannessen var ved årets start med i dokumentarserien Omsorg bak lukkede dører på NRK Brennpunkt. Lav bemanning og høy arbeidsbelastning gikk på pasientsikkerheten løs. Flere dager fikk de ikke dekket pasientenes grunnleggende behov.


– Vi skrev avvik på avvik. Men opplevde at det ikke nyttet. Til slutt var grensen nådd, og vi ringte til Statsforvalteren og varslet Arbeidstilsynet. I tillegg ble det lokalmedia og Brennpunkt. Det fikk ballen virkelig til å rulle, og nå har vi har fått på plass tiltak som flere ledere og høyere grunnbemanning.


Nylig mottok Furre Johannessen Åpenhetsprisen for sin innsats. Den betydde mye for henne.


– Det har vært tøffe tak, og vi som varslet har stått i mye, men vi har stått sammen. Denne prisen tok jeg imot på vegne av alle kollegaene mine, og andre som står i samme situasjon. Det er viktig at lederne spiller på lag og tar vare på oss som varsler om kritikkverdige forhold, sa Furre Johannessen.


Støtte fra Lasse Qvigstad


Tidligere førstestatsadvokat Lasse Qvigstad ga ros til Furre Johannessen, og andre varslere. Hans opplevelse var at det er mye bedre varslervern i sektorer som justis, enn i helsevesenet.


– Ansatte i helsevesenet virker å være redde for represalier som endrede oppgaver, å miste stillinger eller å få budsjettkutt når de varsler ifra. Slik kan det ikke være. Det skal være trygt å si ifra om avvik og varsle oppover i systemet om kritikkverdige forhold. Det er et demokratisk problem og et problem for pasientsikkerheten om ikke varslere behandles bedre, sa Qvigstad.


Selv gikk han ut i media som pasient, og varslet om kritikkverdige forhold på Ullern Helsehus. Da han var innlagt der lå han i timevis og ropte om hjelp, uten at noen kom. Han trodde hans siste time var kommet. I løpet av sin erfaring som pasient så han flere systemfeil.


– Det var en skjellsettende opplevelse. Jeg kom meg jo heldigvis igjen, og har kunnet fortelle min historie. Mange er ikke like heldige, og en del orker ikke stå i det. Flere har kontaktet meg og fortalt om opplevelser som bør bekymre helsemyndighetene. Nå må vi holde presset oppe. Eldreomsorgen må få økte ressurser. Dette er et spørsmål om prioritering, sa Qvigstad.


Furre Johannessen og Qvigstad fortalte om sine erfaringer til over 500 sykepleierledere på NSFs nasjonale lederkonferanse, som nylig gikk av stabelen i Bergen. Sykepleierleder Siv Jensen uttalte følgende om varslere fra scenen.


– Vi som ledere må elske varslere. De som melder avvik. De som varsler oppover i systemet. Er det faktiske forhold som gjør at en må si ifra, så er en pliktig til å gjøre det. Jeg har selv brukt avvikt aktivt når jeg har slått i bordet hos politikerne, så de forstår at de må gi oss bedre kort å spille med. Dette handler om pasientsikkerhet, sa Jensen.

Les mer: Å tørre å si fra (Klassekampen)