Statsbudsjettet: Behov for et varig løft i helsesektoren

Kai Øivind Brenden

– Vi står i en situasjon hvor 19 av 20 helseforetak går med underskudd, og det kreves målrettede tiltak for å snu utviklingen. Dette er ikke den satsingen på spesialisthelsetjenesten som vi så sårt trenger, sier Kai Øivind Brenden. Foto: Tore Bollingmo / NSF

I dag la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2025. Det ble kjent at sykehusene styrkes med 3,4 milliarder kroner og kommunesektoren med 400 millioner kroner ut over bevilgningene som ble varslet i kommuneproposisjonen. Brenden understreker behovet for en langsiktig strategi som strekker seg utover enkeltbudsjetter.

– Vi har merket oss at regjeringen sier at det er vanlige folks tur, men vanlige folk trenger ikke bare skattelettelser. De trenger også gode helsetjenester, og i kommunesektoren blir dette vanskelig å ivareta med denne marginale økningen i bevilgninger. Rammene for kommunesektoren er særdeles dårlig, sier Brenden.

– Vi står i en situasjon hvor 19 av 20 helseforetak går med underskudd, og det kreves målrettede tiltak for å snu utviklingen. Dette er ikke den satsingen på spesialisthelsetjenesten som vi så sårt trenger, fortsetter han.

Les også: Lill Sverresdatter Larsen: – Synes ikke Vestre kommer i mål med dette statsbudsjettet

Alvorlig sykepleiermangel

Med et underskudd på nesten 5000 sykepleiere og spesialsykepleiere allerede i dag, står vi overfor en alvorlig krise. Perspektivmeldingen viser at vi vil trenge 180 000 flere ansatte i helse- og omsorgssektoren innen 2060.

– I dette budsjettet mangler det tiltak som monner for å løse sykepleiermangelen. Sykepleieryrket er et av verdens mest meningsfulle, men arbeidsbelastningen er for stor. Det er et stort behov for å investere i sykepleierkompetanse, og vi kan ikke se at det gjenspeiles i dette statsbudsjettet, sier Brenden.

Han legger også vekt på at utdanningskapasiteten for sykepleiere og spesialsykepleiere må økes, samtidig som kvaliteten på utdanningen må opprettholdes.

– Det er avgjørende at regjeringen prioriterer utdanning, både for sykepleiere, jordmødre og spesialsykepleiere. Kvaliteten på utdanningen må fortsatt være høy, og vi må sikre at studentene får den kompetansen som er nødvendig for å møte samfunnets behov, sier Brenden.

Ventetidene må ned

Økningen som er gitt til helseforetakene, skal også inkludere ventetidsløftet i statsbudsjettet, med mål om å redusere de økende ventetidene.

– Dette er ikke et nevneverdig sterkt sykehusbudsjett. I realiteten vil handlingsrommet til sykehusene, og dermed muligheten til å redusere ventetidene, være begrenset, sier nestlederen.

Norsk Sykepleierforbund har tidligere etterlyst en helhetlig satsing på beredskap og infrastruktur – bygg, utstyr og teknologi – samt faglig ledelse og kompetanseutvikling. Det må til for å gi bedre kapasitet og høyere kvalitet i helse- og omsorgstjenestene.

Det er også et tydelig behov for en reell opptrapping av tilbudet til psykisk syke og rusavhengige. Regjeringen har satt av 400 millioner til konkrete tiltak i opptrappingsplanen for psykisk helse.

– NSF ser positivt på at regjeringen viderefører sin satsing i Opptrappingsplan for psykisk helse. En fortsatt økning i rammetilskudd for det kommunale psykisk helse- og rusarbeidet er nødvendig for å bygge opp gode, raske lavterskel helsetjenester. Samtidig ser vi at døgnplasser innen de spesialiserte tjenestene, både innen psykisk helsevern og rusbehandling, reduseres. Det er bekymringsfullt at det ikke satses mer, avslutter Brenden.