Ny master innenfor psykisk helse, rus og avhengighet på Lovisenberg diakonale høgskole

Sykepleierstudenter får undervisning.

Illustrasjonsbilde. Foto: John Nordahl / NSF

– Dette er et viktig gjennomslag for oss. Her går Lovisenberg diakonale høgskole i front og får endelig godkjenning fra NOKUT til å starte opp den nye masteren. Dette er en svært viktig kompetanse som vi i NSF har jobbet for i mange år. Utdanningen er også i tråd med internasjonale føringer og ICN Guidelines on mental health nurses.

Masterstudiet, som starter opp våren 2025, er fleksibelt og er rettet mot sykepleiere både fra kommunal- og spesialisthelsetjeneste.

Sterkt etterspurt kompetanse

I Nasjonal helse- og sykehusplan (2020–2023) blir det påpekt at kunnskapen om psykisk helse, rus og avhengighet er sterkt etterspurt. Kompetansen skal bidra til bedre helse, levekår og lengre liv for mennesker med psykiske lidelser eller rusmiddelproblemer. Denne gruppen dør hele 20 år tidligere enn resten av befolkningen.

– Vi er veldig glade for at masteren i sykepleie innenfor psykisk helse, rus og avhengighet endelig realiseres. Den er sårt tiltrengt og vil komme pasienter, brukere og pårørende til gode. Utdanningen skal bidra til bedre levekår og økt livskvalitet og livslengde – noe som vi i lang tid har sett er et behov for, sier leder i faggruppen for psykisk helse og rus (SPOR) Espen Gade Rolland.

Utdanningen skal bidra til mer likeverdige tjenester

Målet er at utdanningen vil bidra til mer likeverdige tjenester for mennesker med problemer innenfor psykisk helse, rus og avhengighet og deres pårørende. Utdanningen tar blant annet opp hvordan menneskerettigheter, aktuelle politiske føringer, relevant lovverk og nasjonale faglige retningslinjer gir rammer for sykepleiefaglig yrkesutøvelse.

Kompetansen kan også være avgjørende når det gjelder å utvikle kostnadseffektive og bærekraftige tjenester på feltet. Utdanningen er helt tråd med politiske signaler fra helseminister Jan Christian Vestre, og er blant annet omtalt av regjeringen i Opptrappingsplanen for psykisk helse (2023–2033).

Det eneste mastertilbudet i Norge

Rektoren på Lovisenberg diakonale høgkole, Hulda Gunnlaugsdottir, sier følgende om deres nye masterutdanning:

– Det er med stolthet at vi som den første og eneste sykepleiehøgskolen i Norge kan tilby denne viktige masterutdanningen. Dette følger vår strategi om å utdanne og forske for livslang læring, og å være en møteplass for sykepleiere i hele Helse-Norge, forteller Gunnlaugsdottir.

Psykisk helse, rus og avhengighet er prioriterte satsinger både i Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning 2023–2032 og i Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024–2027.