NSF fikk med seg ICN på klar melding om flyktningers rettigheter

CNR Emergency Resolution

Lill Sverresdatter Larsen (t.v.) og Kirsten Brubakk sammen med ICNs president, Dr. Pamela Cipriano, rett etter at den nordiske resolusjonen ble vedtatt av ICNs øverste råd. (Foto: Tore Bollingmo)

Dette kravet er nå sendt fra den internasjonale sykepleierorganisasjonen ICNs høyeste organ. Det enstemmige vedtaket kom i stand etter initiativ fra Norsk Sykepleierforbund (NSF) og de andre nordiske landene. Resolusjonen ble utarbeidet i nordisk formøte før CNR, som er ICN sin generalforsamling.

– Vi er stolte over å ha fått på plass denne viktige beskjeden på vegne av 30 millioner sykepleiere, sier Lill Sverresdatter Larsen, leder av NSF og Sykepleiernes Samarbeid i Norden.

– En viktig sak

– Det var veldig viktig for oss å få 100 % oppslutning om en slik resolusjon, og det er en sak av stor viktighet og som ikke kan vente. Vi er rystet over informasjonen om at flyktninger i europeiske flyktningeleirer blir nektet retten til mat i det flyktningestatusen deres er avklart. Mange må oppholde seg i leiren i måneder etter dette. Å nekte mennesker i nød mat er et så grunnleggende brudd på menneskerettigheter at vi var nødt til å bruke denne muligheten til å sende en klar melding, sier Lill Sverresdatter Larsen.

– Dette var en viktig sak for oss å fremme på vegne av de nordiske landene, og jeg vil spesielt takke SSN (Sykepleiernes Samarbeid i Norden) sin rådgiver Kirsten Brubakk for arbeidet med å utforme og forankre denne i gruppen, slik at vi kunne gjøre felles sak i et så viktig spørsmål for en sårbar gruppe, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Ivaretakelse av helse

I resolusjonen heter det avslutningsvis:

«International Council of Nurses (ICN) fordømmer brudd på menneskerettighetene og oppfordrer til beskyttelse av disse og andre rettigheter til enkeltpersoner, inkludert helse som en menneskerettighet. ICN forlanger humanitær behandling av migranter og krever beskyttelse av menneskerettighetene. ICN motsetter seg alle former for diskriminering og undertrykkelse.

ICN er opptatt av ivaretakelse av helsen til migranter, flyktninger og fordrevne personer, og oppfordrer andre globale helseprofesjonsorganisasjoner til å gi uttrykk for sin støtte til det samme. Vi råder WHO til umiddelbart å påvirke de rette interessentene til å iverksette tiltak som er i samsvar med den nylig fornyede globale handlingsplanen for å fremme helsen til flyktninger og migranter.»