Heier på mer kunstig intelligens innenfor helse

Ishita Barua

– Poenget mitt er at vi må bruke KI til riktige oppgaver, men aldri glemme vår faglige vurdering og intuisjon. Det er vi helsepersonell som til syvende og sist må ha beslutningsmyndigheten, og ikke teknologien, sa Ishita Barua til deltagerne på Helsesykepleierkongressen 2024. Foto: Ida Spjelkavik / NSF

Ishita Barua er lege og har doktorgrad i kunstig intelligens i medisin. Hun advarer om at helsepersonell kan miste mengdetrening og viktig kunnskap om vi ikke er bevisste og oppmerksomme de kommende årene.

– Gullet i helsevesenet er helsepersonell. Og vi må ta i bruk mer KI, men på en smart måte, sa Barua under Helsesykepleierkongressen 2024 i Trondheim.

Hun brukte et eksempel fra flybransjen. Der viste en case hvordan piloter som i stor grad hadde brukt autopilot, hadde dårligere forutsetning når krisen inntraff. Manglende erfaring med å fly manuelt gjorde dem dårligere rustet til å håndtere og finne riktige løsninger.

– Poenget mitt er at vi må bruke KI til riktige oppgaver, men aldri glemme vår faglige vurdering og intuisjon. Det er vi helsepersonell som til syvende og sist må ha beslutningsmyndigheten, og ikke teknologien, sa Barua.

KI brukes til stadig mer

Hva vil du anbefale at helsepersonell bruker KI til nå og fremover?

– Vi bruker allerede KI som klinisk beslutningsstøtte, til å analysere genomdata, som virtuelle helseassistenter som gjør innsamling av data og monitorering, til persontilpassede helseapper som fungerer som chatboter, til bedre triagering, til å prioritere bedre, til medisinering og i stor grad til bildediagnostikk. For å nevne noe. Det mest interessante er at vi per dags dato ikke forstår KI sitt potensial. Det blir spennende å se akkurat hvordan det påvirker oss om ti år, svarte Barua.

Ishita Barua
– Gullet i helsevesenet er helsepersonell. Og vi må ta i bruk mer KI, men på en smart måte, sa Ishita Barua til deltagerne på Helsesykepleierkongressen 2024. Foto: Ida Spjelkavik / NSF

Den teknologiske utviklingen med KI har gått fort, men den har også «fast tracket» annen utvikling.

– Vi gjør raskere oppdagelser av hvordan eksisterende medisiner som brukes til andre formål, også besitter antimikrobielle egenskaper og kan brukes som antibiotika. Vi kan også plutselig forutsi 3D-strukturen til mer enn 200 millioner proteiner med AlphaFold. Det vil i fremtiden gi billigere og raskere legemiddelutvikling, sa Barua til deltagerne.

Enormt potensial for en mer effektiv helsetjeneste

Uten at mange egentlig har fått det med seg, har KI også nylig bidratt til å gi bevegelighet til en som var helt lam. Det har gjort at en lam pasient kunne spille sjakk med bare tankekraft. Det er mye med KI som er for komplekst til at alle forstår teknologen.

Barua peker på utfordringer, men ser også mange muligheter til en mer effektiv helsetjeneste.

– For en presset helsesektor kan KI være god beslutningsstøtte og et nyttig administrasjonsverktøy som hjelper til med både notatskriving og bedre turnusplanlegging, samtidig som det bidrar til viktig og raskere medisinsk utvikling. Likevel, vi må aldri glemme at det er vi som skal være dem med endelig beslutningsmyndighet, og som kontrollerer KI-hjelpen, sa Barua.

Over 600 på kongress for helsesykepleiere

Ishita Barua holdt foredrag om helseteknologi under Helsesykepleierkongressen 2024, som i regi av Helsesykepleierne NSF samlet nærmere 650 deltakere.

Hennes klare beskjed er at vi ikke må havne bakpå. Kvinner er dessuten dårligere enn menn til å ta i bruk ChatGPT, viser forskning.

En som tok utfordringen, og som nettopp derfor ville ha KI på kongressen, var
Ann Karin Swang, leder faggruppen Helsesykepleierne NSF.

– Jeg vil gi honnør til alle fra faggruppa som har bidratt i arbeidet. Kongressen vår treffer tydelig med et variert og faglig relevant program for helsesykepleierne. Det er godt oppmøte, og vi er gjennom temaer som kultur, søvn, medisinering, rusmidler, kompetansemiljø, rolle og ansvar, kommunikasjon, emosjonell belastning og abortloven, for å nevne noe. I tillegg var KI så klart på agendaen her i Trondheim, fortalte Swang.

Faggruppelederen påpekte at NSFs landsmøte legger føringer.

– Helseteknologi var blant de viktigste prioriteringene fra fjorårets landsmøte, og vi helsesykepleiere må også se hvordan denne teknologien treffer oss. Det er klart at KI representerer muligheter vi må gripe, avsluttet Swang på
Scandic Lerkendal.

Les mer:

Her legges turnuskabalen med kunstig intelligens