Fakkeltog til støtte for retten til en god rusbehandling

Representanter fra Norsk Sykepleierforbund på markering for trygg rusbehandling.

Fra venstre Gro Lillebø, Christina Livgard, Svein Roald Olsen, Hilde B. Steen og Espen Gade Rolland representerte NSF i fakkeltoget.

Fakkeltoget 7. november var til støtte for brukeres, pasienters og pårørendes rett til helhetlig og god rusbehandling. Menneskene som hadde møtt opp til markeringen, løftet sine fakler og vandret fra Oslo S til Eidsvolls plass foran Stortinget, hvor det ble holdt appeller og taler. Et samlet rusfelt i regi av Rusfeltets Hovedorganisasjon hadde invitert både brukerrepresentanter, politikere og fagforbund.

Rustilbudet i Helse Sør-Øst skal reduseres, og det er vedtatt at over 100 døgnplasser skal bli lagt ned. 400 landstidsplasser står i fare for å forsvinne innen to år. Konsekvensene vil være store for pasienter, pårørende, ansatte og kompetente fagmiljøer.

Det har kommet sterke reaksjoner på kuttene, og flere av NSFs tillitsvalgte har tatt kontakt med Norsk Sykepleierforbund og delt sin bekymring.

NSFs 2. nestleder etterlyste politisk handlekraft

2. nestleder i NSF Gro Lillebø holdt en sterk appell hvor hun delte NSFs bekymring for kutt i rusbehandlingsplasser. Hun pekte på behovet for trygghet og forutsigbarhet i rusbehandlingen, både for pasienter og for ansatte. Videre etterlyste hun politisk handlekraft for å sikre gode tjenester og nok tid til å gi nødvendig hjelp.

Les hele Gro Lillebøs appell fra markeringen:

20 år gamle Erik har etter mange mislykkede avrusningsforsøk endelig samlet nok motivasjon til å starte på den enormt krevende veien for å bli rusfri for godt. Fire måneder inn i behandlingen begynner han å kjenne seg tryggere. Dette kan gå bra. Han begynner å drømme om å ta utdanning. Få seg en jobb. Så kommer beskjeden: Vi må legge ned. Du må flytte. Vi vet ikke hvor, bare at det blir snart. Og livet ramler sammen – igjen.

Denne historien er ikke unik – det er mange som Erik, og derfor er vi her i dag. Regjeringen har lovet satsing på rusbehandling og psykisk helse. De har vedtatt «opptrapping» på feltet, men vi ser det motsatte. Å kutte mer enn 100 døgnplasser er ikke å satse. Å korte ned behandlingstiden for å «få flere pasienter gjennom mølla», når erfaring sier at tiden i behandling er viktig, er ikke å satse. Å fjerne helsetilbud med fagmiljøer som i 30–40 år har hjulpet mennesker ut av rusavhengighet, er ikke å satse – og de lar seg heller ikke bygge opp over natta.

Skjønner regjeringen egentlig alle konsekvensene? Dette rammer først og fremst pasienter, men også pårørende og oss ansatte i rusfeltet. Vi i Norsk Sykepleierforbund deler bekymringen og utryggheten mange av dere kjenner på nå. De som er i rusbehandling, trenger det motsatte av usikkerhet. Nødvendig for å lykkes er trygge relasjoner, stabilitet og forutsigbarhet. Norsk Sykepleierforbund krever at regjeringen lytter til ropet fra et samlet rusfelt.

For å si det enkelt – de må forstå at det står om liv.

Gro Lillebø, 2. nestleder i NSF

Markering mot kutt i rustilbudet i Helse Sør-Øst
Over 1000 mennesker samlet seg under parolene «Nok er nok» og «Stopp rasering av rusfeltet» på Eidsvolls plass foran Stortinget.