En av fem sykepleiervakter uten sykepleiere

Lill Sverresdatter Larsen

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.

Sverresdatter Larsen kommenterer årets store kartlegging av planlagt og faktisk bemanning av sykepleiervakter som viser at et stort antall planlagte vakter enten bemannes med lavere helsefaglig kompetanse, ufaglærte eller at de ikke bemannes i det hele tatt.

De siste seks årene har Norsk Sykepleierforbund årlig kartlagt avviket mellom planlagt turnus og faktisk bemanning i kommunenes helse- og omsorgstjeneste. Det er til sammen 1 197 arbeidssteder over hele landet som har blitt kartlagt, alt i alt 98 142 planlagte sykepleiervakter.

Kartleggingen viser at det i gjennomsnitt var 18,0 prosent av de planlagte sykepleiervaktene som ikke ble bemannet av sykepleiere. Vaktene forble ubemannet eller bemannet av personell med lavere kompetanse. I hjemmesykepleien er det tilsvarende tallet 19,3 prosent.

– Vi vet at sykepleiermangelen er stor, siste tall fra NAV er 5 500. Samtidig har flere arbeidsgivere gitt opp etter flere runder med utlysinger. Gjennom egne kartlegginger og en fersk Fafo-rapport ser vi nå at en stor og økende del av helse- og omsorgstjenestene utføreres av vikarer og fast ansatte som tar ekstravakter. Noe av dette er planlagt, men mye skjer ad-hoc som følge av ubesatte stillinger og fravær blant fast ansatte, sier forbundsleder Sverresdatter Larsen.

- Det store paradokset i alt dette er at Statistisk sentralbyrå har slått fast at det i dag er 17 000 sykepleiere som utenfor helsetjenesten. Disse kan vi få tilbake til yrket hvis de opplever lønns- og arbeidsvilkår som er i bedre samsvar med ansvar og belastning, sier Sverresdatter Larsen.

Forbundslederen viser til at den store mangelen på formell kompetanse i kommunene er en trussel mot pasientsikkerheten og at tilgangen på sykepleiere er viktig for at det skal bo folk i hele landet.

- Kartleggingen vår avdekker at flere tusen sykepleiervakter står udekket hvert år. Og avviket mellom planlagt og faktisk sykepleierbemanning er størst på dagtid i ukedagene. På ukedagene er det nesten 21 prosent av de planlagte sykepleiervaktene som ikke er bemannet med sykepleiere. I helgene er mangelen derimot lavere, sier Sverresdatter Larsen.

- En konsekvens av færre sykepleiere på jobb er at belastningen på de gjenværende sykepleierne blir større. Da risikerer vi at de 17 000 som i dag jobber i andre sektorer blir enda flere. Det er veldig dårlig samfunnsøkonomi. Løsningen for kommunene er å tilby hele faste stillinger og en lønn som står i forhold til det ansvaret sykepleierne har, forklarer Sverresdatter Larsen.

Avviket blant helsefagarbeidere er også betydelig. 9,7 prosent av planlagte vakter for helsefagarbeidere ble stående udekket eller erstattet av personer uten formell kompetanse.

Kartleggingen ble gjennomført ved at tillitsvalgte innhentet data fra bemanningsplaner og vaktlister for to ordinære uker i mars. De registrerte hvor mange sykepleiere, helsefagarbeidere og andre som var planlagt på vakt, og hvor mange som faktisk var på vakt.