Lill Sverresdatter Larsen leder både Norsk Sykepleierforbund og Sykepleiernes Samarbeid i Norden (SSN).
I disse dager har SSN, som representerer over 340 000 sykepleiere, vært samlet til «Nordic Nurses' Federation Conferance» i Reykjavik på Island. Der har etisk rekruttering stått sentralt på agendaen. Mange sykepleiere jobber på tvers av landegrenser, noe som har både fordeler og ulemper.
– I beste fall kan internasjonal mobilitet gi sykepleiere nye muligheter og faglig inspirasjon. I verste fall kan det føre til at arbeidskraften utnyttes, og at det oppstår hjerneflukt fra opprinnelseslandene, forklarer Sverresdatter Larsen.
Etisk ansvar å være selvforsynt med helsepersonell
Sykepleiermangelen er akutt og utbredt globalt. I EU alene mangler det i dag rundt én million sykepleiere, og innen 2030 kan verden stå overfor en mangel på opptil 15 millioner sykepleiere, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).
– Det er et etisk ansvar for hvert land å være selvforsynt med helsepersonell. Myndighetene må investere i helsevesenet ved å sikre konkurransedyktige lønns- og arbeidsvilkår, slik at sykepleiere blir i yrket, vender tilbake eller motiveres til å søke seg dit. Et velfungerende helsevesen er essensielt for landets beredskap, understreker Sverresdatter Larsen.
Etiske retningslinjer for rekruttering
Sverresdatter Larsen presiserer at alle sykepleiere naturligvis har en individuell rett til å reise fritt, men at problemet oppstår når rikere land aktivt rekrutterer fra land med svakere helsevesen.
WHO har utviklet etiske retningslinjer for rekruttering av helsepersonell. Land som allerede har kritisk mangel på sykepleiere, er særlig sårbare, og noen er derfor rødlistet for rekruttering, ifølge Dr. James Buchan, en av innlederne på konferansen i Reykjavik. Han påpekte viktigheten av at alle land følger opp internasjonalt regelverk.
– Helseministere har et ansvar for å overvåke og rapportere om hvor sykepleierne i deres land kommer fra. Etter hvert som sykepleiermangelen øker, øker også risikoen for uetisk rekruttering, advarer han.
Felles uttalelse
Alle innbyggere skal ha rett til helsetjenester av høy kvalitet. I Reykjavik vedtok de nordiske sykepleierorganisasjonene viktigheten av å styrke samarbeidet om etisk rekruttering og legge press på politikere for å sikre etterlevelse av WHOs retningslinjer.