Anbefalinger til Prioriteringsmeldingen

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen

I dag leverte de tre ekspertgruppene som har sett på prioriteringer i helse- og omsorgstjenestene frem sine rapporter. Helseminister Ingvild Kjerkol tok imot på vegne av regjeringen.


De tre ekspertgruppene har jobbet siden i fjor sommer. En av gruppene har sett på om dagens helsetjenesteperspektiv fortsatt bør legges til grunn for prioriteringer i helse- og omsorgssektoren.


– Jeg mener de i for stor grad ser helsetjenesten i en egen boble. Helsetjenestens plass i samfunnsutviklingen og prioriteringenes betydning for andre sektorer, blir underkjent i gruppenes konklusjoner. Gevinstene og verdiskapingen av investeringer i helse må komme tydeligere frem, sier Sverresdatter Larsen.

En av ekspertgruppene har vurdert konsekvenser av økt åpenhet når det gjelder legemiddelpriser og betalingsvilje.


– Åpenhetsgruppens fokus på kompetanse om prioriteringer på alle nivåer er viktig. Vi forventer at prioriteringsveilederen i kommunale tjenester tar opp i seg kompetanse om kliniske prioriteringer. Både overfor enkeltpasienter og pasientgrupper. Det ble formidlet et ønske om drøfting av helseteknologiens rolle i prioriteringsdebatten. Dette var ikke gjenkjennbart i dagens presentasjoner, sier Sverresdatter Larsen


Den siste gruppen har sett på tilgang til medisiner. De har blant annet sett på nye tiltak knyttet til forholdet mellom nasjonale prioriteringsbeslutninger i Systemet for nye metoder og i Blåreseptordningen.

– Inntrykket er at tilgangsgruppen i stor grad har valgt ut enkeltdiagnoser. Barn og unge, psykisk helse og rus, skrøpelig eldre og multiple lidelser, altså de prioriterte gruppene i helsefellesskapene, ser vi ikke at gjenspeiles i prioriteringene, sier Sverresdatter Larsen.

Ny Prioriteringsmelding


Prioriteringsmeldingen «Nytte, ressurs og alvorlighet — Prioritering i helse- og omsorgstjenesten» ble publisert i 2021. Den neste stortingsmeldingen om samme tema skulle komme i år, men er nå ventet først nesten vår. Dette er blant annet fordi den skal inkludere analyser og funn fra de tre gruppene som la frem sine funn i dag. Forebygging av uhelse var i liten grad inkludert i fremleggene.

– Vi i Norsk Sykepleierforbund mener gruppene i liten grad tar høyde for folkehelseperspektivet som et ledende premiss for fremtidens helse- og omsorgstjenester. Forebygging av uhelse er en billig måte å redusere fremtidig ressursbruk på. Dessuten bør digitalisering og teknologi tas mer med i det videre arbeidet, avslutter Sverresdatter Larsen.

Les mer:

Ekspertene la frem sine anbefalinger

Kjerkol fikk ekspertråd