Enighet med NHO Geneo

Enighet mellom NSF og NHO i mekling 2024.

Tre timer på overtid kom partene til enighet hos Riksmekleren. Fra venstre forhandlingsleder Sigurd Løkholm i NHO Geneo, administrerende direktør Karita Bekkemellem i NHO Geneo, riksmekler Mats W. Ruland, forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i NSF og forhandlingsleder Kjell Magne Mørk i NSF. Foto: Tore Bollingmo / NSF

– Vi går ut av meklingen med bedre minstelønnssatser i tariffområdet, både for sykepleiere og spesialsykepleiere med lengre ansiennitet. Det er en betydelig økning. Medlemmene våre får et generelt tillegg på linje med frontfaget, sier leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund.

Larsen beskriver meklingen som krevende, men konstruktiv. NSF er opptatt av at det i privat sektor ikke inngås dårligere avtaler enn for sykepleierne i kommuner og helseforetak, og i disse forhandlingene ble viktige vilkår sikret.

– Våre medlemmer er like viktige om de jobber i offentlig eller privat sektor. Vi er fornøyde med at vi ble enige med NHO Geneo om både økonomi og øvrige vilkår, og dermed unngikk konflikt. Det er alltid et mål for oss.

Oppgjøret vil nå beregnes og etterbetales fra 1. mai for alle NSF-medlemmer i tariffområdet.

Utvalg skal se på sykepenger og sykelønn

I årets forhandlinger med NHO Geneo krevde NSF også full lønn under sykdom og full opptjening av feriepenger. NSF fikk et viktig gjennomslag for krav om feriepengeopptjening på foreldrepenger i 12 måneder. Dette var et viktig krav å få gjennom, ikke minst med tanke på likestillingsdimensjonen.

Et utvalg fra NSF og NHO Geneo skal se på reguleringen av sykepenger og sykelønn.

Et flertall av bedriftene sikrer allerede i dag de ansatte full lønn med full opptjening av feriepenger under sykdom og fødsels- og foreldrepermisjon. Disse ordningene vil videreføres med mindre partene i bedriften blir enige om noe annet.

Lokale forhandlinger kommer i tillegg

Det vil også forhandles i hver enkelt bedrift om den spesifikke tariffavtalen som gjelder der. Disse avtalene kan ha bedre bestemmelser enn den overordnede tariffavtalen mellom NSF og NHO, slik særordningene med full lønn under sykdom viser.

Fristen for å gjennomføre de lokale forhandlingene er 16. desember.

Hvilken tariffavtale er det snakk om?

Tariffavtalen for sykepleiere ansatt i private helse- og omsorgsbedrifter som er medlem i NHO Geneo, kalles for Pleie- og omsorgsoverenskomsten. Nesten 650 medlemmer i NSF er omfattet av denne avtalen, som er inngått mellom NHO og NSF.

De aktuelle medlemmene jobber på sykehjem, i hjemmetjenesten, på pasienthotell, i bedriftshelsetjenesten, i somatiske behandlings-, rehabiliterings- og opptreningsbedrifter og i bedrifter som tilbyr tjenester innenfor rus, psykiatri og rehabilitering.

I tillegg til Pleie- og omsorgsoverenskomsten kan hver enkelt bedrift ha en egen tariffavtale.