Retter delvis opp i uførereform

Et utslag av uførereformen var at personer som allerede var uføre før 2015, gikk betydelig ned i uførepensjon. Dette var ikke lovgivers hensikt.

– Vi har fått mange henvendelser om dette. Blant annet sykepleiere som er delvis uføre med lav deltidsprosent som senere blir helt uføre. Eller de som for eksempel går fra arbeidsavklaringspenger til varig uføretrygd, sier advokat Marit Gjerdalen i Norsk Sykepleierforbund.

Hun har mottatt mange henvendelser fra uføre medlemmer og tatt problematikken videre med departementet. Unio og Fagforbundet har også engasjert seg sammen med NSF.  I dag kom nyheten om at regjeringen i et høringsnotat varsler at de vil rette opp ytterligere to utilsiktede konsekvenser av uførereformen, se departementets pressemelding her.

NSF er fornøyd med at departementet erkjenner feilen og vil reparere, men er usikre på om forslaget går langt nok. Det vil NSF komme tilbake til i sin høringsuttalelse med frist 6 januar 2016.

Saken fikk oppmerksomhet i flere medier i høst, blant annet i Dagbladet og ABC Nyheter.

— Vi forventer at departementet ser på dette, sa Gjerdalen i NSF til Dagbladet 5. september. Her er ABC Nyheters omtale av saken.

Opptil 4000 personer vil med forslaget få økt sin uførepensjon. 1500 som allerede er uføre vil få etterbetalt fra 01.01.15 dersom forslaget vedtas.

Regjeringen opplyser at mange vil få tillegg på rundt 60.000 kr årlig, men enkelte opp i 115.000 kroner.