Å være en del av et lag - et superlag!

Marvin Bagamasbad, Mari-Ann Benonisen, Daniel Brox

Daniel Brox, hovedtillitsvalgt for NSF i Tromsø kommune, Marvin Bagamasbad, demenssykepleier og Mari-Ann Benonisen, nestleder NSF Troms og Finnmark.

"Horizon" er det sjette gatekunstprosjektet til Norsk sykepleierforbund (NSF). Marvin var på jobb ved Jadeveien sykehjem, og fulgte med på avdukingen sammen med flere av sine arbeidskolleger. Han likte bildet og han syns det er fint at han på en måte er med på å skape anerkjennelse i det å jobbe i demensomsorgen. Kunstverket er med på å bringe stolthet inn i jobben han og alle andre gjør i jobben med personer med demens.  

Horizon
Gatekunstner Slava Nemes har portrettert Marvin Bagamasbad. Bildet heter "Horizon".

Selve avdukingen ble foretatt i Kristiansund 12. mai. NSF Troms og Finnmark er stolt over å ha en sykepleier som utmerker seg med sin trygghet og sin kunnskap. Med sin lune personlighet og rolige væremåte klarer han å få til gode pasientmøter.  

Marvin er utdannet sykepleier fra Filippinene, har tilleggsutdanning og godkjenning i Norge. Han jobber ved Jadeveien spesialsykehjem avdeling Strimmelen. Strimmelen er spesielt tilrettelagt for pasienter med demens eller andre lidelser som har større og til tider krevende utfordringer. 

Selv om det ofte kan være utfordringer i selve pasientgruppen kan en likevel kjenne på en ro i avdeling Strimmelen. En av de som er med på å skape denne roen og tryggheten er Marvin. Kollegaer ser på Marvin som faglig sterk og han er en stabil medarbeider. Hans lune vesen og tillitsskapende væremåte skaper magi i pasientrelasjoner. Slike holdninger og slik magi smitter over på en hel avdeling og blir til et lag, et superlag.  

Alle ansatte som jobber ved avdelingen, jobber etter VIPS-modellen. VIPS modellen er en metode for å implementere personsentrert omsorg inn i det praktiske arbeidet når en jobber med personer med demens. 

Å tillegge alle mennesker samme verdi, uavhengig av alder og kognitiv funksjon 
Å tilrettelegge omsorgen individuelt 
Å prøve å forstå perspektivet til personer med demens, hvordan personen opplever sin situasjon og verden rundt seg 
Å skape et støttende sosialt miljø 
Jadeveien sykehjem
Jadeveien sykehjem

For å jobbe som et lag krever det god ledelse. Mona Brox er avdelingsleder ved Strimmelen, og altså Marvin sin leder. Hun har jobbet ved avdelingen i litt over ett år. Hun er en engasjert og motiverende sykepleierleder. Hun forteller om en arbeidsplass som langt fra er topp moderne når en tenker på bygg, nødvendig utstyr og infrastruktur. De har både bygningsmessige utfordringer og manglende vedlikehold. 

Til tross for bygningsmessige utfordringer, er det stor faglig kompetanse og en hjertevarme hos de ansatte. Demensomsorg handler om gode verdier og holdninger. Derfor er avdelingen opptatt av å ha god kompetanse for å ivareta denne sårbarbare pasientgruppen.

Avdelingen har stort fokus på det å jobbe personsentrert. Mona sier at personalet tilrettelegger for hver enkelt pasient etter behov, og at aktivitet og ro tilpasses etter dagsform og humør. Det å skape meningsfulle dager er helt sentralt i måten de jobber på.

Mari-Ann Benonisen, Mona Brox
Mari-Ann Benonissen, nestleder i NSF Troms og Finnmark med Mona Brox, avdelingsleder ved avdeling Strimmelen.

Mona forteller også at det er vanskelig å få tak i ansatte med riktig kompetanse. Derfor er hun opptatt av at sykepleiere som er utdannet i andre land må få nødvendig kompletterende utdanning, og godkjenning som sykepleiere. Det er en av hennes kampsaker.  

NSF Troms og Finnmark er stolt over å ha en sykepleier som Marvin. Det er viktig å se sammenhengen mellom leder, ansatte, kompetanse og arbeidsmiljø. Til syvende og sist er vi alle med på et lag og vi får det best til når vi drar lasset SAMMEN.  

Marvin Bagamasbad
Demenssykepleier Marvin Bagamasbad.

Takk for at vi fikk møte dere, Marvin og Mona.