Streik i kommunesektoren!

Sykepleiere i streik i Alta kommune

Sykepleiere står streikevakt foran Alta helsesenter.

Ifølge avisa Altaposten er rådmann Bjørn-Atle Hansen særlig bekymret med tanke på uttaket av sykepleiere, og hvordan dette vil påvirke kapasiteten i helsetjenestene i kommunen.

For NSF er streik aldri et ønskelig alternativ. Vi har stor forståelse for situasjonen Norge og kommunene er i nå, men vi har likevel ingen tid å miste! Det handler om vår felles fremtid, og hvilke tjenester vi trenger gjennom hele livet.

Streikegrunnlaget er tydelig. Vi mangler livsviktig kompetanse og per i dag mangler Norge nesten 7000 sykepleiere. Kommunene Tromsø og Alta mangler henholdsvis 140 og 30 sykepleiere, og sykepleiermangel er også et problem i mange av de mindre kommunene.

Likevel klarer ikke kommunene å rekruttere nok sykepleiere. Vi må erkjenne at KS som arbeidsgiver ikke klarer å løse dette store samfunnsproblemet. Oppgjøret klarer ikke å møte utfordringen med å rekruttere og beholde sykepleiere.

Sykepleiere, lærere og andre yrkesgrupper gjør en viktig samfunnsinnsats som krever høy kompetanse. Derfor er det på tide at kompetanse og utdanning anerkjennes også lønnsmessig, slik at kvalifisert personell ønsker å ta utdanning, og jobbe i kommunene. KS styres av lokalpolitikere fra hele landet. Nå er det på tide at lokalpolitikerne legger press på KS og partifeller sentralt. Vi må ha et lønnsoppgjør som gjør at kvalifiserte folk søker seg til og ønsker å bli i disse uunnværlige jobbene i omsorgstjenestene og andre kommunale tjenester. 

Vi kan avslutte streiken så snart KS kommer tilbake til forhandlingsbordet med et bedre tilbud. Denne streiken må KS ta ansvaret for. Det er opp til arbeidsgiver å løse dette på en god måte slik at streiken kan avsluttes så raskt som mulig.  

Lena Røsæg Olsen, fylkesleder Troms og Finnmark streik Alta
Lena Røsæg Olsen, fylkesleder NSF Troms og Finnmark med streikende Unio-medlemmer i Alta kommune
Streikemøte Unio Alta kommune
Streikemøte i Unio Alta
HTV Alta kommune Brita Karlsen
Hovedtillitsvalgt for NSF i Alta kommune, Brita Karlsen
Streik KS Alta
Sykepleiere står streikevakt og får støtte og servering fra streikende lærere.