Kartlegging av planlagt og faktisk bemanning

Planlagt og faktisk bemanning

NSF ønsker å bidra til enda bedre helsetjenester. Vi vet at bemanningen er ofte lav og handlingsrommet til ledere er begrenset.

De siste seks årene har tillitsvalgte i Norsk sykepleierforbund kartlagt avviket mellom planlagt og faktisk bemanning i kommunenes helse- og omsorgstjeneste. I 2023 var det 21 av 25 kommuner som ble kartlagt med 77 arbeidsteder, i alt 7004 planlagte sykepleiervakter i 2023. Tjenestene som blir kartlagt er sykehjem, hjemmetjenesten og boliger med heldøgnsbemanning.

Hver sjette sykepleier mangler på Agder
Kartleggingen i 2023 viser at det i gjennomsnitt var 16,4 % av de planlagte sykepleiervaktene som ikke ble bemannet av sykepleiere. Vaktene forble ubemannet eller bemannet av personell med lavere kompetanse. I tjenesten sykehjem/hjemmetjeneste var avviket på hele 23,1 %.

Avviket mellom planlagt og faktisk sykepleierbemanning er størst på dagtid i ukedagene. Dagvakt på fredag har et avvik på 22,6 %, mens i helgene er manglende derimot mye lavere.

En konsekvens av færre sykepleiere på jobb er belastningen på de gjenværende sykepleiere blir større.

Avviket blant helsefagarbeidere er også økende på Agder. 8,3 prosent av planlagte vakter for helsefagarbeidere ble stående udekket eller erstattet av personer under formell kompetanse. Kartleggingen viser at i Agder var det 97 prosent flere assistenter på jobb enn det som var planlagt inn i bemanningen.

Kartleggingen ble gjennomført ved at de tillitsvalgte innhentet data fra bemanningsplaner og vaktlister for to ordinære uker i mars. De registrerte hvor mange sykepleiere, helsefagarbeidere og andre som var planlagt på vakt, og hvilken bemanning som faktisk var på vakt.

Bemanningsplan
Bemanningsplan er et viktig arbeidsdokument og er et verktøy som skal sikre rett kompetanse til en hver tid og legge til rette for at pasientene mottar hjelp av kvalifisert personell. Derfor bør tillitsvalgte sette seg inn i tallene fra bemanningskartleggingen. Tallene gir et viktig signal på bemanningen og må brukes strategisk for å definere behov og til utarbeidelse av bemannings- og kompetanseplaner.

Bemanningskartlegging Agder 2023
Prosentvise avvik i Agder

Vi i NSF oppfordrer deg som sykepleieleder til å hjelpe oss og de tillitsvalgte med å kartlegge den viktige kompetansen.

Bente Liv og Ragne
Nestleder Bente Hagen og leder Ragne Quinteros