Blir AKS sett som en del av løsningen på fastlegekrisen?
Ekspertutvalget for fastlegetjenesten arbeider for å ferdigstille sin rapport til Helse og omsorgsdeperatementet vedrørende fastlegekrisen. Vi er spente på om bruk av AKS blir nevnt som en del av løsningen.
Allmennsykepleier er en ny rolle i norsk helsevesen. Allmennsykepleieren er en klinisk generalist på minimum masternivå, internasjonalt kjent som «nurse practitioner». Breddekompetansen skiller allmennsykepleieren fra andre spesialistsykepleiere og er foreløpig den eneste sykepleieren i Norge som er avansert klinisk sykepleier (AKS) som er en samlebetegnelse på spesialistsykepleier på minimum masternivå
“a generalist or specialized nurse who has acquired, through additional graduate education (minimum of a master’s degree), the expert knowledge base, complex decision-making skills and clinical competencies for Advanced Nursing Practice, the characteristics of which are shaped by the context in which they are credentialed to practice (adapted from ICN, 2008). The two most commonly identified APN roles are Clinical Nurse Specialist and Nurse Practitioner “(Sitat hentet fra den internasjonale sykepleieorganisasjonens AKS guideline 2020)
Utviklingen av avansert klinisk sykepleie er i sterk vekst globalt
Utviklingen har vært sterk siste 20 år og det finnes mye oppsummert kunnskap og erfaring om AKS sykepleie internasjonalt. En nylig publisert forskningsartikkel anslår at AKS er vel etablert i omkring 40 land og i alle verdensdeler og at AKS fører til økt tilgjengelighet for nødvendige helsetjenester. Norge fikk de første spesialistene i klinisk allmennsykepleie i november 2021, men foreløpig står yrkesgruppen uten økte rettigheter. Utviklinga siden 1999 er godt dokumentert og viser evolusjon av AKS globalt:
AKS er viktig for tilgjengelige helsetjenester i distrikt
Nasjonalt senter for distriktsmedisin publiserte nylig en rapport om hvordan man kan rekruttere og beholde sykepleiere i distriktskommuner. AKS blir sett på som en del av løsningen, men de skriver samtidig at Norges geografi er spesielt.
Selv om vi allerede har fått gode eksempler på samarbeid mellom legetjeneste og AKS, er potensiale for bruk av AKS større enn i dag. Faggruppen bidro sammen med ressurspersoner fra akademia med et innspill til Helsepersonellkommisjonen om at AKS sine rettigheter og ansvar må utredes.
Canada med sitt helsesystem kan sammenlignes med det norske på flere måter med tanke på store avstander og utfordringer med tilgjengelige helsetjenester i distrikt. Bruk av allmennsykepleiere / nurse practitioners er i Canada godt etablert. I Canada mangler 6 millioner innbyggere fastlege og allmennsykepleiere blir sett på som en del av løsningen. I denne podcasten kan du høre fra «Canadian healt information (CHIHI)» om hvordan allmennsykepleiere er en del av løsningen.
Vil ekspertutvalget for fastlegetjenesten se på bruk av økt tverrfaglighet og økt oppgavedeling mellom avanserte kliniske allmennsykepleier og fastlegene?
Faggruppen har skrevet et innspill til ekspertutvalget med blant annet dette: "Ekspertutvalget for fastlegetjenesten bør se på hvordan tettere samarbeid mellom allmennsykepleiere og allmennleger kan foregå i praksis. Veiledningsprogrammer, økte rettigheter og muligheter for taksting er noe av løsningene for utviklingen videre. Vi mener at utviklingen bør skje i tett samarbeid med allmennlegetjenesten."
Vi venter spent.