Verdens helseorganisasjon (WHO) arbeider med å styrke førstelinjen innenfor psykisk helse globalt. I forbindelse med dette arbeidet ble det arrangert en to dagers workshop i Shanghai i mars. Workshopen var en videreføring av et WHO-møte Gade Rolland deltok på i 2022. Samlingen i Shanghai hadde deltakere fra hele verden, men bare to av dem var sykepleiere. Gade Rolland var den ene.
Nye retningslinjer for sykepleie innenfor psykisk helse
Han deltok som den eneste representanten fra International Council of Nurses (ICN), som representerer 28 millioner sykepleiere fra til sammen 130 nasjonale sykepleierforbund.
I ICN er Gade Rolland medlem av ekspertgruppen innenfor psykisk helse. Der deltok han nylig i arbeidet med å utarbeide nye retningslinjer for sykepleie innenfor psykisk helse.
Sykepleiere i lav- og middelinntektsland skal få økt kompetanse
Bakteppet for ICNs deltakelse i workshopen var nettopp de nye retningslinjene. Retningslinjene viser hvordan land kan tilby psykisk helsehjelp av høy kvalitet, ved at de definerer roller og praksisomfang, etablerer profesjonelle standarder og peker på utdanningsutfordringer.
– Retningslinjene er utarbeidet med mål om å sette internasjonale standarder for beste praksis i sykepleie innenfor psykisk helse og rus. De er tuftet på helhetlig omsorg til mennesker som er i risiko for, eller som har psykiske helseutfordringer eller rusproblemer, sier Gade Rolland.
Han understreker at ICNs rolle i workshopen er en viktig anerkjennelse av de nye retningslinjene. Samlingen i Shanghai skal nemlig resultere i en guide for sykepleiere og leger i grunnutdanning i lav- og middelinntektsland. Hensikten med guiden er å øke kompetansen deres innenfor psykisk helse og rus.
– Sykepleierprofesjonen må videreutvikles
Espen Gade Rolland understreker at det globalt er behov for å bekjempe stigma rundt psykisk helse og rus og å utvikle helsetjenester som er basert på menneskerettighetene.
– Sykepleiere står i frontlinjen av helsevesenet og gir omsorg basert på medfølelse, empati og urokkelig dedikasjon. Vi bidrar til mer humane, effektive og inkluderende helsetjenester. Derfor er det viktig at vi sykepleiere definerer og videreutvikler vårt eget fag, sier han.
Workshopen var en videreføring av et møte Gade Rolland deltok på i 2022.
Tilgjengelig psykisk helsehjelp varierer stort
En ICN-rapport fra 2022 viser at 44 prosent av all psykisk helsehjelp utføres av sykepleiere. Rapporten viser samtidig at det er store ulikheter globalt med hensyn til tilgjengelig psykisk helsehjelp. ICN anslår at det på verdensbasis er omtrent 300 000 spesialsykepleiere innenfor psykisk helse. Det er imidlertid svært store forskjeller mellom lavinntektsland og høyinntektsland. I Europa er det for eksempel 25,2 spesialsykepleiere per 100 000 innbyggere, mens det bare er 0,9 i Afrika.